ENR açıkladı: İşte Türkiye'de en çok ihale alan şirketler

ENR açıkladı: İşte Türkiye'de en çok ihale alan şirketler

Son beş yılda kamu, 100 milyon lira üzeri toplam 327.8 milyar liralık ihale verdi. Bunun yüzde 50’sini 20 şirket aldı.

ENR açıkladı: İşte Türkiye'de en çok ihale alan şirketler
16px
24px
27.12.2019 11:24
ABONE OLgoogle

Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon’un payı ise yüzde 24 oldu. Krizin derinleştiği 2019 yılında dağıtılan ihalelerin çoğunluğunu ise Türkiye Varlık Fonu’nun ortak olduğu İstanbul Finans Merkezi’nin yeni müteahhitleri aldı.

100 MİLYON TL ÜZERİ İHALE ALAN 300 ŞİRKET

ENR (**) adlı kuruluş her yıl, Türkiye’de kamu kurumlarının açtığı inşaat ihalelerini alan 300 şirketi yayınlar. Liste, son beş yılda verilen 100 milyon lira ve üzeri büyüklükteki ihaleleri kapsıyor.

2014-2019 yılları arasında imzalanan sözleşme sayısı 761’i buluyor. Sözleşmelerin parasal değeri ise 327 milyar 800 milyon lira. 2014-2018 arasında ise 737 ihale yapılmıştı, değeri de 295 milyar 321 milyon liraydı. Yani 2019’da, kamunun büyük inşaat ihalelerinin sayısı 21 adet arttı ve fazladan 32.4 milyar liralık bir kaynak daha kriz yılında inşaat şirketlerine transfer edildi.

Bu beş yılda verilen kamu inşaat ihalelerinin oransal dağılımı ise hayli çarpıcı bir tablo ortaya çıkarıyor.

Şu grafikler, 300 şirketin paylaştığı ihalelerde ilk 10, 20 ve meşhur ‘beşizlerin’ paylarını gösteriyor.

100 milyon liranın üzerinde değere sahip kamu inşaat ihalelerinde 10 şirketin tüm pastanın yüzde 36’ısını alması, dikkat çekici.

İlk 20 şirket ise neredeyse ihale tutarının yarısına sahip.

Meşhur şirketler Kolin-Cengiz-Kalyon-Makyol ise ülkenin en büyük ihalelerinin dörtte birine aboneler.

Listenin sıralamasında sürpriz yok elbette. İlk sıra Kalyon’un. Onu Kolin, Cengiz ve Makyol takip ediyor. Peşi sıra IC İçtaş, Özgün, Gülermak, Özaltın İnşaat geliyor. Bunların tamamı artık herkesin malumu olduğu üzere AKP iktidarı döneminde parlamış şirketler. Beş yılda en fazla tutarda ihale alan 20 şirket şunlar:

SON BEŞ YILDA EN FAZLA İHALE ALAN 20 ŞİRKET

ENR sadece beşer yıllık ihaleleri dikkate alıyor ancak, listeler kıyaslanarak yıl yıl ne kadarlık ihalenin kimlere verildiğini elde etmek mümkün. Böyle bir karşılaştırma yapıldığında 2019 yılında ihale alanlarda önemli değişiklikler göze çarpıyor. 2019 yılında en fazla ihale alanlar şöyle sıralanıyor:

2019 YILINDA EN ÇOK İHALE ALANLAR

Son bir tablo daha verelim. Aşağıdaki liste de 2013’ten beri kamudan 100 milyon lira üzerinde büyük inşaat ihalesi almamış, ama krizin derinleştiği 2019 yılında ilk kez bu meblağın üzerinde ihale alan şirketlerin tamamını kapsıyor:

İLK KEZ LİSTEYE GİRENLER

Şimdi de 2019’u kapsayan listedeki dikkat çekici bazı şirketler üzerinde duralım. Mesela; İtalyan Salini Impregilo genelde AKP yandaşı şirketlerin boy gösterdiği inşaat ihalelerinin ilk sürprizi.

İtalyan inşaatçının Türkiye’de daha önce enerji başta olmak üzere yatırımları bulunuyor. Bu yıl aldığı ihale ise TCDD’nin açtığı Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’nin Çerkezköy-Kapıkule kesimi. 523 milyon euroluk ihaleyi Kolin ile beraber aldı. Şirketin ayrıca konkordato ilan eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ortağı İtalyan Astaldi’den, bu köprünün hisselerini almak istediği de iddia ediliyor.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİNİN YENİ KRALLARI!

2019’un esas öne çıkan isimleri ise Kolin ve Kalyon’dan sonra üst sıralarda yer bulan ve her biri 1 milyar lira ve üzeri ihale alan şirketler. Kim bunlar? Yapı ve Yapı, ASL, Güryapı, Mustafa Ekşi ve Siyahkalem…

Peki bu şirketlerin adını en son hangi gelişmede duyduk? İktidarın en büyük ısrarlarından birisi İstanbul’da bir finans merkezi kurmak. Ali Ağaoğlu buranın önde gelen müteahhitlerindendi. Ancak krizden dolayı bitiremedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye Varlık Fonu, finans merkezi inşaatlarına ortak oldu. Varlık Fonu, Hazine üzerinden dışarıdan borçlandı ve inşaatlara yatırım yapıp Ağaoğlu ile beraber bazı müteahhitleri kurtardı. Ardından Emlak Konut GYO, üç inşaat ortaklığı ile yeni sözleşme imzaladı. Bunlar şöyleydi: Siyahkalem-Mustafa Ekşi ortaklığı ile 1.1 milyar lira; Güryapı-Yapı ve Yapı ile 1.8 milyar lira; ASL ile 719 milyon lira.

ASL İnşaat, eski AKP milletvekili Abdülkadir Kart’a ait. Emlak Konut ve TOKİ’den aldığı ihalelerle tanınıyor. Yapı ve Yapı de yine aynı şekilde iktidarın en yakınındakilerden. Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisindeki proje ile gündeme gelmişti. Mustafa Ekşi de en son ‘Millet Bahçeleri’ ihalelerinde boy gösterdi. Hepsi yıllardır kamu ve belediye ihaleleriyle büyüyen şirketler. Verdiğimiz listedekilerin tamamını basit bir Google taraması ile araştırırsanız eğer, tamamının aynı yolun yolcusu olduğunu görürsünüz zaten.

İşte 2019 böyle geçti, 2020 de böyle geçecek. Geçmek zorunda.

Damarlarında ‘çimento ve demir’ akan iktidarın zafer apoletleri olarak gördüğü inşaatlar, başkanlık rejiminin yaşam kaynağı çünkü.

ENR’nin açıkladığı tam listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Bahadır Özgür/Gazete Duvar

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde