EBK, et mağazası açmak için kaç Bin TL istiyor?

EBK, et mağazası açmak için kaç Bin TL istiyor?

Vatandaşın ucuz et için önünde kuyruk olduğu EBK’nın açacağı 100 yeni bayilik için şartlar belli oldu.

EBK, et mağazası açmak için kaç Bin TL istiyor?
16px
24px
13.02.2011 08:50
ABONE OLgoogle

Vatandaşın ucuz et için önünde kuyruk olduğu EBK’nın açacağı 100 yeni bayilik için şartlar belli oldu. İstanbul’da Angus eti satmaya talip olanlar 100 bin lirayı gözden çıkaracak

Et ve Balık Kurumu (EBK) adına ucuz et satacak mağaza şehirleri ve bedelleri belirlendi. Bu çerçevede franschising sistemi ile kırmızı ve beyaz et satmak için mağaza açmak isteyenler, şehrine göre ‘hava parası’ ödeyecek. Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da Angus eti satmaya talip olanlar 100 bin lirayı gözden çıkaracak. Ankara ve İzmir’de 80 bin lira ödeyerek EBK adına satış yapabilecek.

Böylece kırmızı et fiyatlarının 30 liraya dayandığı günlerde önlerinde kuyruk oluşan EBK mağazalarına 100 yeni satış noktası eklenecek. 8 ildeki 12 mağazayla vatandaşın ucuz et talebini karşılamakta güçlük çeken kurumun yeni mağaza bayiliklerinde sucuktan salama, tavuk etinden kıymaya, kavurmadan kuşbaşına kadar 39 ürün satılacak. EBK’nın belirlediği fiyatlar üzerinden yapılacak satışlarda mağazalara yüzde 8 ile yüzde 15 arasında iskonto uygulanacak. Yetkililerden alınan bilgiye göre, başvurular dilekçeyle EBK’ya yapılacak. Sözleşme örneği ve talimatları içeren dosya, Ankara’daki genel müdürlükten 50 lira karşılığında temin edilecek.

2 KM’LİK ARALIKLARLA AÇILABİLECEK

Başvurular için herhangi bir süre kısıtlaması koymadıklarını kaydeden yetkililer, kimlere mağaza açma yetkisi verildiğini yazılı olarak ulaştıracakları bilgisini verdi. Şartnameye göre, mağazanın brüt alanı en az 80 metrekare, müşteri bekleme ve hareket alanı en az 20 metrekare, soğuk depo alanı en az 16 metrekare olacak. Mağazada bulunması gereken asgari teknik-hijyenik şartlar ile makine-ekipman donanımı da şartnamede yer alıyor.

Ayrıca mağazanın başka bir EBK bayisine en az 2 bin metre mesafede bulunması gerekiyor. Şartnameye göre müracaatları uygun bulunanlarla sözleşme imzalanarak satışlar başlayacak. Bayilere verilecek ürünler için limitine bakılmaksızın KDV hariç olmak üzere kurum satış fiyatından iskonto uygulanacak. Dana eti ve kuzu etinde yüzde 8, tavuk etinde yüzde 8, sucuk, sosis ve salamda yüzde 15, hamburger, tavuk burger ve köfte çeşitlerinde yüzde 15 iskontoya gidilecek.

3 bin tarım tesisine toplu açılış

 Tarım Bakanı Mehdi Eker, 2006-2010 yıllarında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında tamamlanan 3 bin 5 tarımsal sanayi tesisinin toplu açılışını yaptı. diyarbakır’da düzenlenen törende ayrıca Tarım Reformu Diyarbakır Bölge Müdürlüğü de hizmete girdi. Eker, 3 bin 5 tarımsal sanayi tesisinin toplu açılışı için Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projenin kendisini rahatsız eden, kendisine çok dokunan bir hikaye sonucu başladığını söyledi.

Göreve başladığında projeyle ilgili Dünya Bankasından borç alındığını öğrendiğini bildiren Eker “Tarıma dayalı sanayi tesisleri ile damla sulama yatırımları yapılmasından söz ettim. Bana Fırat ve Dicle sularının sınır aşan sular olduğu dolayısıyla bu paranın burada kullandırılamayacağı söylendi. Türkiye de bunu kabul etmişti. Bu benim canımı sıktı, Üzüldüm. O zaman 16 değil 81 vilayette maliyetini Türkiye’nin kendi bütçesinden karşılamak yolu ile projenin uygulanması yönünde karar verdim. Bu projenin hikayesi bu” dedi. Eker, kendi dönemlerinde bin 800 tarımsal kalkınma kooperatifi kurdurup 1.5 milyar lira destek verdiklerini, kendilerinden önceki dönemde ise 287 tarımsal kalkınma kooperatifine sadece 87 milyon lira destek verildiğini söyledi

Türk tohumuna ‘laf atana’ dava açılacak

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hakkı Şafak Ses, Türk tohumlarının GDO’lu olduğunu iddia edenler hakkında sektörü zarara uğrattıkları gerekçesiyle dava açacaklarını açıkladı. Ses, 16 Şubat’ta da tohumculukla ilgili bir panel yapıp, kamuoyuna gereken bilgileri vereceklerini dile getirdi. Ülkede GDO’lu tohum olmadığını belirten Ses “Türkiye dünyanın en temiz tohumuna sahip. Bunun önü kesilmeye çalışılıyor” dedi.

Kesimler azalınca kelle’nin fiyatı katlandı

Türkiye’de son yıllarda büyükbaş hayvan kesiminin azalması sakatat ürünlerinin fiyatlarını fırlattı. Yetkililer karaciğer, işkembe ve kelle gibi sakatat ürünlerinin fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100’e yakın arttığını söylediler. Verilen bilgiye göre geçen yıl kilogramı 10 liradan satılan karaciğer 20 liraya yükseldi. İşkembe ve böbreğin kilogramı 5 liradan 10 liraya, kellenin fiyatı ise 4 liradan 8 liraya, içyağın fiyatı da 3 liradan 6 liraya kadar çıktı.

Türkiye genelinde 100 bayi açılacak

İller    Sayı    Giriş bedeli

Adana    2    60

Ankara    20    80

Antalya    2    60

Bursa    4    60

Diyarbakır    2    60

Erzurum    1    60

Eskişehir    2    60

Gaziantep    1    60

İstanbul    50    100

İzmir    5    80

Kayseri    1    60

Kocaeli    3    80

Konya    1    60

Mersin    2    60

Sakarya    1    60

Samsun    2    60

Trabzon    1    60

Toplam    100

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde