E-Ticarette dolandırıcıların teslimat uyanıklığı

E-Ticarette dolandırıcıların teslimat uyanıklığı

E-ticaret sitelerini bıktıran kredi kartı dolandırıcıları, sipariş ettikleri ürünleri teslim almak için ev yerine kargo şubelerini adres göstermeye başladı

E-Ticarette dolandırıcıların teslimat uyanıklığı
16px
24px
25.04.2015 05:48
ABONE OLgoogle
Vatandaşları telefonla arayarak kredi kartı bilgilerini alıp, ardından internet sitelerinden alışveriş yapan dolandırıcılar, teslimat bilgisine ev adresi vermemek için yeni bir yöntem buldu.

Sipariş formuna ürünü kargo şubesinden almak istediklerini yazan dolandırıcılar, böylece yakalanma riskini azaltmış oldu. Ancak internet sitelerinin hukuk bölümleri, olaya hemen el attı ve siteler için üst derecede bir güvenlik yazılımı yapıldı. Sipariş formundaki teslimat bölümüne açık adresin yazılmasını zorunlu tutan siteler, bu kez de dolandırıcıların başka bir formülüyle karşılaştı. Dolandırıcılar buraya da kargo şubesinin açık adresini yazmaya başladı. 

SATRANÇ OYNUYORUZ 

n11.com'un Güven Yönetim Merkezi Müdürü Emre Berk, artık Türkiye'deki bütün kargo şubelerinin adreslerini sistemlerine tanımladıklarını, dolandırıcıların bu alanda da önüne geçtiklerini söyledi. Emniyetle işbirliği yaparak bazı dolandırıcıları kargo şubesinde suçüstü yakaladıklarını da dile getiren Berk, "Ne yapsak bizi zorlayacak formüller buluyorlar. Kapıdan kovuyoruz bacadan giriyorlar. Resmen dolandırıcılarla satranç oynuyoruz" diye konuştu.

İMAJIMIZI SARSIYOR 

Emre Berk, e-ticaretin yeni yeni büyümeye başladığı Türkiye'de, bu tip dolandırıcılık olaylarının internetten yapılan alışverişe olumsuz yansıdığını söyledi. Piyasada dolaşan "e-ticaret güvenli değil" imajını yıkmak için büyük çaba sarfettiklerini kaydeden Berk, hiçbir internet sitesinin kredi kartı kaydı tutmadığını savundu. Tüketicilerin sanal alışveriş yaparken, bankalardan SMS servisi alabileceğinin altını çizen Berk, "Bankalar belli bir ücret karşılığında kredi kartıyla alışveriş yapıldığına dair tüketiciye SMS atıyor. Biz bu şekilde çok sayıda dolandırıcıya da yakaladık" dedi. 

RESTORANLARA DİKKAT! 

E-ticaret sitelerinin yöneticileri tüketicileri kredi kartı kullanımıyla ilgili birçok alanda uyardı. Piyasada dolandırıcılara kredi kartı ve kimlik bilgilerini satan gruplar olduğunu açıklayan yöneticiler, şu bilgileri aktardı:

"Restoranlara gidildiğinde kredi kartını müşteriden alarak uzaklaşan ve o arada kartın ön ve arka yüzünün fotoğrafını çeken kişiler var. Bazı market kasalarında da aynı suçu işleyen kasiyerler olduğunu duyuyoruz. Bu bilgileri toplu paket olarak dolandırıcılara satıyorlar. Bu nedenle kredi kartlarıyla işlem mutlaka tüketicinin gözünün önünde yapılmalı. İşlemler şifreyle gerçekleştirilmeli." Dolandırıcılık sayısının artması e-ticaret sitelerini de güçbirliği yapmaya yöneltti. Emre Berk, çatı dernekleri ETİD'in altında güvenli internet komisyonu kurduklarını açıkladı. 

GÜVENLİ ADRES ŞART

E-ticaret sitelerinin yöneticileri, tüketicileri bu tarz bir dolandırıcılık olayıyla karşılaştıklarında neler yapmaları gerektiği konusunda uyardı. Alışverişin güvenli sitelerden yapılması gerektiğinin altını çizerek, sitelerde mutlaka bir künye olması gerektiği belirttiler. Ayrıca iletişim bilgilerinin net bir şekilde yazılmasınının önemine vurgu yapan sektör temsilcileri, dolandırıcılıkla karşılaşıldığında ilgili internet sitesi ve bankayla mutlaka iletişime geçilmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Özge Yavuz/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde