Düzmece raporlarla SGK böyle dolandırılıyor!

Düzmece raporlarla SGK böyle dolandırılıyor!

İlaç mümessilerinin anlaştıkları doktorlara gerçeğe aykırı rapor düzenlettikleri öne sürüldü. İ

Düzmece raporlarla SGK böyle dolandırılıyor!
16px
24px
16.07.2019 05:09
ABONE OLgoogle

İddialara göre, tansiyon hastası olmadığı halde tansiyon ilacı raporu alan kişiler, firmaları zengin ederken SGK da zarara uğratılıyor. Konunun takipçileri SGK'nın olayı soruşturmasını bekliyor.

Sağlık sektöründe yeni bir skandal daha tespit edildi. Yabancı bir ilaç firmasının mümessilerinin anlaştıkları doktorlara tansiyon ilacı raporu düzenlettikleri ortaya çıktı. Aydınlık'a ulaşan Medula Eczane Sistemi kayıtlarına göre bu şekilde düzenlenmiş dört adet rapor bulunuyor.

Kayıtlara göre raporların tamamı üroloji doktoru A. Ç. tarafından düzenlenmiş görünüyor. Ö. D., Y. D. K., Y. G. Ç., A.G. adlı kişiler adına düzenlenen tansiyon ilacı raporlarında Manisa Salihli Devlet Hastanesi ibaresi geçiyor. Konuya ilişkin Manisa Salihli Devlet Hastanesi'ne ulaştık. Hastane başhekimi sekreterliğine durumu ilettik ancak başhekimle yoğunluğu bahane edilerek görüştürülmedik.

28 YAŞINDA TANSİYON HASTASI!

Söz konusu kişiler arasında doğum tarihleri 1990 ve 1988 olanlar iki kişi var. Diğer iki kişi ise 1974 ve 1978 doğumlu. Bu yaştaki kişilere iki etken maddeli tansiyon ilacı düzenlenmesi dikkat çekiyor. Raporda ilacın etken maddesi “amlodipin” ve “olmesartan” olarak belirtilmiş. Doktrolara danıştığımızda, söz konusu etken maddeli ilaçların yüksek tansiyonla boğuşan ileri derece hastalara verilen türden olduğunu öğrendik. Medula kayıtlarına göre, dört kişi de 2017-2018 dönemlerinde ilaçları tedarik etmiş durumda.

VURGUNUN GÖRÜNEN KISMI

Raporda ilaç adı yazılmasa da sistemde hangi ilacın alındığı görülüyor. Eczanelerde birden fazla muadili olmasına rağmen, aynı üroloji doktoru tarafından yaşları 28 ile 44 arasında değişen kişilere yazılan, raporla alınan ilacın adı Medula Sisteminde “Sevikar 20/5” olarak görünüyor. Aydınlık'a ulaşan iddialara göre, doktor ile hastalardan birinin akrabalık ilişkisi var.

Rapor yazılan kişiler gerçekte tansiyon hastası değil. Bunlar sadece dikkat çektiği için elde edilen kayıtlar. Bu ve buna benzer birçok gerçeğe aykırı rapor bulunduğu iddialar arasında. Tansiyon hastası olmayan kişilere rapor düzenlenerek ilaç mümessillerinin ilaç satışı yapması sağlanıyor. Bir kutu Sevikar 20/5 ilacın fiyatı 35 lira civarında. Her rapor döneminde en az dört kutu ilaç alındığı görülüyor. Buna göre her reçetede 140 liralık fazladan ilaç harcaması gündeme geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) raporlu ilaçların tamamını kesinti yapmadan ödüyor.

FİRMA İLE GÖRÜŞTÜK

Sevikar adlı ilacı internetten araştırdığımızda Daiichi Sankyo İlaç Ticaret Limited Şirketi tarafından üretildiğini gördük. Şirketi araştırdığımızda ise Japon şirketin Türkiye şubesinde daha önce başka bir haber konusu olayın yaşandığını ve bağımsız denetim şirketinin denetimi sonucu bazı yöneticilerinin görevden el çektirildiği bilgisine ulaştık.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın 17 Ekim 2018 tarihli “Yaz ilacı kap bileti” başlıklı haberinde, söz konusu firmanın mümessileriyle ilgili; kendi ilaçlarını yazan doktorları kongrelere gönderme, limiti aşan düzeyde yemek ısmarlama vb. gibi iddialar yer alıyor.

İlaç firmasından yetkililerle görüştüğümüzde ise Sağlık Bakanlığı'nın personele gerekli eğitimi verdiğine dikkat çekilerek, ayrıca konunun takipçisi olacaklarını bildirdiler. Bu kapsamda şirketten yapılan yazılı bilgilendirmede ise tarafımıza iletilen açıklama şöyle oldu: “Daiichi Sankyo Türkiye olarak, önemli paydaşlarımızdan biri olan basından tarafımıza ulaşan her türlü iddiayı ciddiyetle ele aldığımızı ve cevaplandırdığımızı bilmenizi isteriz.

28 Haziran 2019 tarihli telefon görüşmesi ve takiben e-posta ile bize iletmiş olduğunuz konuda, hekimin kendisi dışında herhangi bir tarafın yorum yapması, takdir edersiniz ki, mümkün değildir. Zira, Sağlık Bakanlığı’nın tanımlamış olduğu kurallar çerçevesinde hangi tedavi alanında hangi durumda hangi ilacın yazılacağı hekimin sorumluluğundadır.

Tıbbi Deontoloji Tüzüğü 6. maddesine göre hekimler tatbik edecekleri tedavinin tâyininde özgürdürler. Sağlık Bakanlığı tarafından Kısa Ürün Bilgilerinde ürünlerin onaylı tedavi alanları belirlenmiş, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da bunların hangi koşullarda geri ödemeye tabi olduğu net bir şekilde tanımlanmıştır.

Diğer yandan hastalara ait veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında üçüncü kişilerin erişimine kapalıdır."

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde