Dürüst mükellefe şok inceleme

Dürüst mükellefe şok inceleme

Meclis’e sunulan mali af kanun teklifinin, dürüst mükellefler için ciddi bir vergi inceleme tehdidi oluşturacağı bildirildi.

Dürüst mükellefe şok inceleme
16px
24px
24.07.2016 05:09
ABONE OLgoogle
Yasa teklifine göre, gerçek gelirini devlete düşük gösterip vergi kaçıran gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yasadan yararlanıp matrah artırımı yapabilecek.

Aynı şekilde kazancını hiç beyan etmeyen mükellefler de yeni haktan yararlanıp sıfırdan beyanname verebilecek Böylece devlete düşük vergi ödeyen bu mükellefler, küçük bir maliyetle Maliye'nin geriye dönük 5 yıllık vergi incelemelerinden kurtulacak. Mükelleflerin incelenmeme garantisi, geçmiş af düzenlemelerinde olduğu gibi yasayla sağlanacak.

DÜRÜST MÜKELLEFE İNCELEME

Ancak bu düzenleme, gelirini düzenli olarak tam ve doğru beyan eden, dolayısıyla daha fazla vergi ödeyip devletten vergi kaçırmayan mükellefler için ciddi bir denetim riskini beraberinde getireceği belirtiliyor.

Gelirini doğru beyan ettiği için, yasa çıktıktan sonra ilave matrah artırımına gerek görmeyen dürüst mükelleflerin, Maliye'nin incelemelerinden muaf tutulmayacakları için adeta denetimlerin çekim merkezi haline gelmeleri bekleniyor. Aftan yararlanan mükelleflere gidemeyen Maliye denetim elemanlarının performans açıklarını dürüst mükellefleri denetleyerek kapatmaya çalışacakları ifade ediliyor.

ÇALIŞANLARA VERGİ AFFI YOK

Cumhuriyet tarihinin mali nitelikteki 32'ci af düzenlemesi olarak tarihe geçecek yeni af teklifi, borçlarını tam ve zamanında ödeyen mükellefler için haksız rekabet yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda ileride yeni af beklentilerini kuvvetlendireceği için vergiye gönüllü uyumu yine olumsuz etkileyecek. Ayrıca yeni vergi affı, vergisini kaynaktan stopaj yoluyla ödeyen ve hiçbir aftan yararlanma olanağı bulunmayan ücretlileri yine kapsam dışında bırakmış oldu. Bu nedenle ücretlilerin vergi yükü artarken, kötü niyetli mükelleflerin vergi kaçırma cesareti daha da artmış olacak.

PATRONUN HARCADIĞI PARAYA DA AF

Af teklifi, patron ve yöneticilerin şirketlerinden çekip harcadığı ancak buna rağmen işletmenin kasa mevcudunda görünen sanal paralara da vergi affı getiriyor.

Düzenlemeye göre, kasada görünen ancak gerçekte olmayan hayali paraları vergi dairelerine beyan eden şirketler, bu paralar için sadece yüzde 3 oranında vergi ödeyerek hesaplarını düzelttirebilecekler. Bu sayede işletmeler hem ilerideki vergi incelemelerinden hem de çok daha yüksek oranlı vergi, ceza ve faizlerinden kurtulmuş olacaklar.

Teklifle yurt dışı varlıkların Türkiye'ye getirilmesine yönelik bir önceki tasarı maddesinde de önemli değişiklikler yapıldı. İşte yapılan önemli değişiklikler:

*Yurtdışı alacak ve taşınmazlar af kapsamından çıkarıldı. Onun yerine yurt dışındaki gemi, yat ve su araçları konuldu.

*Yurt içi kayıt dışı varlıklar da kapsama alındı.

*Önceki tasarıda araştırma ve kovuşturma yapılmayacak yasalar ismen sayılarak sınırlama öngörülürken bu teklifte yasa isimlerine yer verilmeyerek varlıklarını getireceklere sağlanan zırh güvencesi daha da genişletilmiş oldu.

*Türk olmayan kişi ve kurumların da Türkiye'ye servet transferi yapmaları teşvik edildi.

*Bu varlıkların sağlandığı kaynaklarla ilgili vergi affı getirilmedi. Ancak, matrah artırımı teklife eklenerek mükelleflerin diğer af hükümlerinden yararlanmalarının önü açıldı.

Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde