Durbakayım'dan uyarı: Yeni yapılan her bina sağlam değil

Durbakayım'dan uyarı: Yeni yapılan her bina sağlam değil

Nazmi Durbakayım, "1999'dan sonra yapılmış her binaya 'dayanıklıdır' diyemeyiz" dedi

Durbakayım'dan uyarı: Yeni yapılan her bina sağlam değil
16px
24px
04.01.2012 13:31
ABONE OLgoogle

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, ''Nasıl 1999'daki büyük depremden sonra uygulamaya konan yönetmelik öncesi yapılan binalara 'çürük' diyemezsek 1999'dan sonra yapılmış her binaya da 'dayanıklıdır' diyemeyiz'' dedi.

      Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999'daki büyük depremin ardından uygulamaya konan yönetmelikten sonra yapılan binaların depreme uygun olduğu, ondan evvelkilerin depreme uygun olmadığı şekline kamuoyunda yanlış bir kanı bulunduğunu belirtti.

      Nazmi Durbakayım, ''Nasıl 1999'daki büyük depremden sonra uygulamaya konan yönetmelik öncesi yapılan binalara 'çürük' diyemezsek 1999'dan sonra yapılmış her binaya da 'dayanıklıdır' diyemeyiz'' dedi.

      Bir inşaatta dikkat edilmesi gereken noktalar bulunduğuna işaret eden Durbakayım, inşaatta kolonlarla kirişlerin birleştiği düğüm noktalarında demirin bağlanma şeklinin çok önemli olduğunu, bu sıklıktaki bir noktadan donatı kolonuna demire tek kerede beton dökülmesi durumunda, betonun ayrışacağını ve o donatıdan betonun geçmeyeceğini, dolayısıyla yeterli beton yoğunluğu sağlanamayacağı ve vibre olmayacağından bunun da deprem açısından risk oluşturduğunu vurguladı.

      Nazmi Durbakayım, ''Dolayısıyla bakacağımız kriterler Amerika deprem şartnamelerinde olduğu gibi düşey elemanlarla kolonlarla, döşemelerin ayrı zamanlarda dökülmesi... İnşaat bu şekilde yapılıyorsa buradaki betonun yerleşmesi sıkıştırılması ve düğüm noktalarının gerektiği gibi oluşması mümkün olabilir. Biz basit olarak buna bakabiliriz'' dedi.

      İnşaatta dikkat edilmesi gereken ikinci hususun da uygulama safhası olduğuna işaret eden Durbakayım, ''Uygulamada demirlerin adedinden, miktarından kaçılmıyor, ama demirler yerinde kullanılmıyor. Bu da ikinci bir sıkıntı. Siz demiri yerinde kullanırsanız bu görevini yapar. Demirin bir perdenin içinde belli yerlerde olması lazım, ama bunu, montajı zor olduğu için oradaki demirci perdeye dağıtıyor, yerinde olmuyor. Bunu denetlemek kontrol mühendislerinin görevi'' diye konuştu.

      Durbakayım, ''Siz uzman olmasanız dahi inşaat size bir fikir verebilir. Bir inşaatta en iyi bir fikri şu verir; iyi bir yemeğin, temiz ve düzenli bir mutfaktan çıktığı ev hanımlarınca kabul edilen bir şeydir, eğer şantiye düzgünse, düzgün bir hiyerarşi görüyorsanız, temiz bir ortam varsa, bu şantiye projesinin uygulamasına da titizdir'' şeklinde konuştu.
      
     ''1970'lerdeki inşaatçı müteahhit furyasını tekrar yaşamayalım''
     
     Daha çok münferit, tekil inşaat yapan firmaların tek kerede kolonun kalıbını yaptığını, tek kerede betonu döküp bitirdiğini söyleyen Durbakayım, işin doğrusunun betonun iki kerede dökülmesi, betonun vibre edilmesi olduğunu, ''kara kalıpla'' bu işin olmayacağını belirtti.

      Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte apartmanların yenilenmesi çerçevesinde ortaya 1970'lerde olduğu gibi bir sürü müteahhit çıkacağını ifade ederek, bunun sektör açısından bir tehlike olduğuna dikkati çekti. Durbakayım, ''Kentsel dönüşümle beraber 1970'lerdeki inşaatçı müteahhit furyasını tekrar yaşamayalım'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde