Dünyayı zengin ünlüler kurtaracak

Dünyayı zengin ünlüler kurtaracak

Artık zenginler paralarını miras bırakmak yerine dünyayı kurtarmaya harcıyor.

Dünyayı zengin ünlüler kurtaracak
16px
24px
28.10.2006 07:09
ABONE OLgoogle

Artık zenginler paralarını miras bırakmak yerine eğitime, küresel ısınmaya, sağlık sorunlarına, yoksulluğa çare bulunması için kullanıyor. İşte paralarını gelecek nesiller için harcayanlar...

Madonna
Attığı her adım haber olan ünlü pop yıldızı Madonna, Afrika'daki öksüz ve fakir çocuklar için 3 milyon dolar bağış yaptı. Ünlü şarkıcı, Time dergisine verdiği röportajda "Artık benim de çocuklarım var ve kendimi açlık çeken tüm çocuklar için sorumlu hissediyorum. Dünyadaki yardıma muhtaç çocuklara bağış yapmaya devam edeceğim," diyerek parasını ihtiyacı olanlar için kullanmaya devam edeceğinin sinyallerini verdi.

Richard Branson
Virgin Records'un İngiliz sahibi Richard Branson, küresel ısınmayla mücadele çabalarına üç milyar dolarlık katkı sağlayacağını belirtti. Bu para, yeryüzünün ısınmasına yol açan gaz emisyonlarının azaltılmasına yönelik projeler için harcanacak.

Andre Agassi
Andre Agassi'nin vakfı, yardıma muhtaç çocuklardan, AIDS hastalarına kadar birçok alanda tam 60 milyon dolar bağış yaptı.

Angelina Jolie-Brad Pitt
Angelina Jolie ve Brad Pitt çifti, iki yardım kuruluşuna birer milyon dolar bağışladı. Bu kuruluşların 'Çocuklar için Küresel Eylem' ve 'Sınır Tanımayan Doktorlar' olduğu belirtiliyor. Jolie, aynı zamanda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde iyi niyet elçisi olarak görev yapıyor.

Warren Buffett

Amerikalı Warren Buffet, dünyanın en zengin ikinci adamı unvanını taşıyor. Bağış yapmaya 11 yaşında başlayan Buffett, son olarak yaptığı 37 milyar dolarlık bağışıyla aynı zamanda 'en cömert hayırsever' sıfatını da kazandı. Bill Gates ile eşinin kurduğu vakfa servetinin yüzde 85'ini bağışladı.

Bill ve Melinda Gates

Bağış deyince genellikle akla ilk Bill Gates ve eşi Melinda Gates geliyor. Bunun için bir de vakıf kuran çift, AIDS hastalığına karşı aşı geliştirilmesi için yeni yaklaşımlar getirecek uluslararası bir araştırma ekibinin kurulması amacıyla 287 milyon dolarlık bağış yaptı. Vakıf, son olarak yeni bir çocuk felci aşısının geliştirilebilmesi için 10 milyon dolarlık bağışta bulundu.


Türkiye

Türkiye'de zenginler daha çok eğitime bağış yapmayı tercih ediyor. Eğitime kişisel olarak en büyük bağışı yapanlardan biri Garanti Bankası'nın eski genel müdürlerinden Akın Öngör. Memleketi Manisa Akhisar'da eşi Gülin Öngör adına yapılacak Kız Meslek ve Anadolu Kız Meslek Liseleri için 2.1 milyon YTL'lik bir bağış yaptı. Türk ekonomisinin önde gelen kurumlarından bazılarının eğitime katkıları ise şöyle oldu:

Sabancı Vakfı:
2005 yılında toplam 34 milyon 666 bin YTL'yi eğitime ayırdı. Sekiz okulun yapımı ve onarımlarına 1 milyon 61 bin YTL harcayan vakıf, bir yıl içinde öğrencilere toplam 4 milyon YTL tutarında burs verdi.

Kadir Has Vakfı:

Bir yılda Ağrı, Van, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da toplam sekiz okul yaptırdı. 2005 yılında eğitime ayırdığı toplam bütçe miktarı 7 milyon YTL oldu. 2006 yılında iki doğu illerinde, iki de Kayseri'de olmak üzere toplam dört okul yaptırmayı hedefleyen vakıf, 2006 yılında eğitim için 7.5 milyon YTL ayırdı.

İstanbul Sanayi Odası Vakfı:
Vakıf her yıl 400 öğrenciye burs veriyor. İstanbul Akatlar'da 13 bin 231 metrekarelik bir arsada meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezi yapımını üstlenen İSOV, İstanbul'da seçilen üç pilot okula ihtiyaç oldukça onarım, araç gereç takviyesi ve bilgisayar desteği sağlıyor.

Borusan Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı:

2005 yılında eğitime 4 milyon 74 bin YTL harcayan vakıf, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nin yenilenmesi için 1 milyon 347 bin YTL bağış yaptı. Vakıf, yatırımların yanı sıra öğrencilere yılda 300 bin YTL burs veriyor.

Clinton 7,3 milyar dolar topladı

Clinton 7,3 milyar dolar topladı

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, yaklaşık dört yıl önce kurduğu William J. Clinton Foundation (William J. Clinton Vakfı) ile tüm dünyanın dikkatini önemli konulara çekmeyi hedefliyor. Vakıf tarafından geçen ağustos sonunda düzenlenen Clinton Global Initiative (Clinton Global Girişim) adlı toplantıya Bill Gates, Rupert Murdoch, Ted Turner, Google'ın sahipleri Larry Page ve Sergey Brin gibi isimlerin yanı sıra Michael Douglas, Barbara Streisend gibi dünyaca ünlü yıldızlar da katıldı. Üç gün süren toplantının sonunda 215 katılımcı, toplam 7,3 milyar dolar bağışta bulundu. Toplantıya Türkiye'den katılan isimlerin arasında Arı Hareketi Başkanı Kemal Köprülü de vardı. Köprülü, toplantıda ağırlıklı olarak enerji ve küresel ısınma, küresel sağlık, yoksulluk, din ve etnik çatışmalar üzerinde durulduğunu belirtiyor.

Eylem Bilgiç/Günaydın

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde