Dünyanın en zengini böyle zengin oluyor: 100 dolarlık kitaba 3 bin 800 dolar ceza tazminatı

Dünyanın en zengini böyle zengin oluyor: 100 dolarlık kitaba 3 bin 800 dolar ceza tazminatı

Amazon, sadece dört gün gecikmeli geri gönderdiği için öğrenciye 3800 dolar, yani kiralama ücretinin 60 katından daha kabarık fatura çıkardı. 

Dünyanın en zengini böyle zengin oluyor: 100 dolarlık kitaba 3 bin 800 dolar ceza tazminatı
16px
24px
12.07.2019 15:23
ABONE OLgoogle

Hepsi ABD merkezli küresel çaptaki dört teknoloji devinden biri olan ve piyasa değeri 1 trilyon doları geçen Amazon, kitap kiralama servisinden bir ders kitabı ödünç alan üniversite öğrencisine sırf dört gün gecikmeli iade ettiği gerekçesiyle 3800 dolar ceza kesti. Ders kitabının kiralama fiyatı ise 62.7 dolar.

E-ticaret, bulut bilişim, dijital yayın, yapay zeka alanlarında faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük e-alışveriş sitesini işleten Amazon, özellikle insanlıkdışı çalışma şartlarıyla eleştirilirken, bu kez ders kitabı alacak parası olmayan bir üniversite öğrencisine kiraladığı kitabı dört gün gecikmeli iade ettiği için kestiği cezayla gündem oldu.  Dünyanın en zengin insanı, 38 milyar dolarlık anlaşma ile resmen boşandı

19 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİNİN KÜLTÜREL ANTROPOLOJİ DERSİ İÇİN

CBS'e konuşan Delaware Üniversitesi'nin 19 yaşındaki öğrencisi Amelia SanFilippo, geçen yarıyıl bir ders için 'Cultural Anthropology: A Toolkit for a Global Age' isimli kitabı kiraladığını, ama Amazon'a tam tarihinde geri göndermeyi unuttuğunu, şirketin kendisine gecikme için ceza kesileceğini bildirdiğini anlattı.

'SADECE 100 DOLARLIK SATIŞ FİYATINI TAHSİL ETMESİ GEREKİYORDU'

Amazon, geri verme tarihi olan 24 Haziran'dan dört gün sonra gönderdiği e-postada, kitabı zamanında iade etmediği için artık SanFilippo'yu kitabı satın almış saydıklarını belirtiyordu. Trump, Jeff Bezos'u 'Palyaço Bozo'luğa mahkum etti

Amazon'un 62.7 dolara kiraladığı kitabın satış fiyatı 100 dolardı. 

Ancak tekno devi, sadece dört gün gecikmeli geri gönderdiği için öğrenciye 3800 dolar, yani kiralama ücretinin 60 katından daha kabarık fatura çıkardı. 

'HARAÇ ALDILAR'

Cezanın otomatik olarak hesabından çekildiği SanFilippo'nun babası, Amazon'un reva gördüğü uygulamayı mafyanın haraç almasına benzetti. 

Amazon'un müşteri servisiyle yapılan dokuz saatlik telefon görüşmesinin ardından ceza tahsilatının üzerinden beş gün geçmişken SanFilippo'dan alınan para geri ödendi. 

'AMAZON'UN POLİTİKASI BU'

Baba, Amazon'un müşteri servisiyle görüşmesini şöyle aktardı:

"Bu toplamın fahiş olduğunu vurguladığımda sürekli özür dileyerek bunun Amazon'un politikası olduğunu söyledi."

'ÇARÇABUK ÇÖZDÜK, ÖZÜR DİLEDİK, BİR DAHA OLMAYACAK'

Olayla ilgili Business Insider'a konuşan Amazon sözcüsü, durumun düzeltildiği ve SanFilippo'ya geri ödeme yapıldığını açıkadı:

"Doğrudan müşteriyle muhatap olarak çarçabuk çözdüğümüz münferit bir hataydı. Müşteriden özür diledik ve böyle bir durumun tekrar etmemesi için ek önlemler almaktayız."

Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, Forbes tarafından tescillenmiş şekilde 'dünyanın açık ara en zengin kişisi' ünvanını taşıyor.

WASHINGTON POST'UN DA SAHİBİ

Bezos'un sahibi olduğu The Washington Post gazetesi, son yıllarda, tartışmalı servetiyle işadamlığından ABD Başkanlığı koltuğuna geçmiş Donald Trump'a sıkı muahelefetiyle tanınıyor.  

Bir süredir Bezos-Trump atışması Amerikan siyasetinin ayrılmaz parçası haline gelirken, öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın köşe yazarlığı yaptığı Washington Post logonun altında "Democracy Dies in Darkness" (Demokrasi karanlıkta ölür) yazısıyla yayımlanır oldu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde