Dünyanın en zengin insanı ama kimse tanımıyor

Dünyanın en zengin insanı ama kimse tanımıyor

Windows'un kurucusu Bill Gates'ten "Dünyanın En Zengini" koltuğunu alan İspanyol iş adamı Amancio Ortega, bir moda imparatorluğunun sahibi ama çok az tanınıyor

Dünyanın en zengin insanı ama kimse tanımıyor
16px
24px
11.09.2016 13:14
ABONE OLgoogle
Dünyanın en büyük moda markalarından birini yönetiyor, hemen hemen her bütçeye uygun modelleriyle milyonlarca insanı giydiriyor, servetiyle Bill Gates'in "dünyanın en zengini" tahtını elinden alıyor ancak ismini kimse bilmiyor.

Medyadan uzak durmayı tercih eden Zara'nın patronu Amancio Ortega Gaona'dan bahsediyoruz... Gizemli zengin Ortega, 79,5 milyara ulaşan servetiyle, Microsoft'un kurucusu Bill Gates'e 1 milyar dolar fark atarak Forbes'un "Dünyanın En Zenginleri" listesinde zirveye oturdu.

80'den fazla ülkede faaliyet gösteren İspanyol moda devi Zara'yı bünyesinde barındıran Inditex şirketinin hisseleri yüzde 25 yükseldi.

1936 doğumlu işadamı Ortega, bu imparatorluğu kurmak için 39 yaşına kadar bekledi. Ortega, şeytanın bacağını kırmadan önce 14 yaşındayken liseyi bırakmış, ablasıyla bornoz dikerek hayatını kazanmaya çalışan, İspanya İç Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı'nı görmüş bir Leónluydu.

Ortega, 1966'da hayatını değiştiren kadın Rosalía Mera ile evlendi. Biri engelli iki çocuk sahibi olan çift, 1975'te Zara firmasını kurdu. Zara'nın yanısıra kasalarında uzun kuyrukların oluştuğu Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Oysho ve Stradivarius'un da çatı firması olan Inditex şirketinin kurulması ise 1985'te sonra gerçekleşti.

Ortega ve Mera, bugün 86 ülkede 6 binden fazla mağaza ve 120 bini aşan çalışana sahip Inditex'in kuruluşundan bir yıl sonra boşandı. Rosalía Mera, 2013'te kalp krizinden öldüğünde İspanya'nın en zengin kadınıydı.

2001'de Flora Pérez Marcote ile ikinci evliliğini yapan Ortega'nın bu evlilikten Marta adındaki kızı dünyaya geldi. Kravat takmadığı, genellikle kot ve tişört giydiği sade bir yaşamı tercih eden Ortega, kendisine 65 yıl önce tekstil dünyasının kapılarını aralayan Gala adlı şirketin bulunduğu La Coruña kentinde yaşıyor.

Basına bugüne kadar yalnızca üç kez röportaj veren ünlü milyarder, her gün aynı kafede kahvesini içiyor ve çalışanlarıyla beraber aynı yemekhanede yemek yiyor.

Boş zamanlarını ata binerek değerlendiren Ortega'nın mal varlıkları arasında Audi A8 marka otomobil, 45 milyon dolarlık The Global Express BD-700 marka özel jet, 536 milyon dolar değerindeki İspanya'nın en yüksek gökdeleni Torre Picasso ve ABD'nin en lüks otel zincirlerinden Miami'deki Epic Residences yer alıyor.

Inditex'ten 2011'de emekli olan Ortega, ilk kez 2001'de halka arz olan şirketin hâlen yüzde 59'luk payına sahip.

“İşim benim değil ben işimin malıyım” sözleriyle işine bağlılığını anlatan Ortega'ya göre Zara’nın bu kadar başarılı olmasının sırrı ucuz fiyat politikası ve sürekli değişen kreasyon.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde