Dünyanın en pahalı caddeleri

Dünyanın en pahalı caddeleri

New York'taki 5'inci Cadde, dünyanın en pahalı alışveriş noktası. Türkiye'nin ise..

Dünyanın en pahalı caddeleri
16px
24px
26.10.2006 12:44
ABONE OLgoogle

Amerika Birleşik Devletleri"nin en ünlü emlak şirketlerinden biri olan Cushman & Wakefield dünyanın 47 ülkesindeki ünlü 233 alışveriş noktasındaki kiraları karşılaştıran bir rapor yayınladı. Rapora göre, halen dünyanın en pahalı metrekare kirası New York 5th Avenue"de bulunuyor. Ünlü 5"inci Cadde"de her bir metrekarelik alanın yıllık kira bedeli 14 bin 320 doları buluyor. Türkiye"de ise en pahalı alışveriş merkezi olarak bilinen Nişantaşı"nda ortalama 100 metrekarelik bir mağazanın aylık kirası 30 bin dolar civarında. Dolayısıyla her bir metrekarenin yıllık kira bedeli 3 bin 600 dolar ediyor. Yani New York 5th Avenue"de kira bedeli Nişantaşı"nın tam 4 katı.

SEBEBİ PRESTİJİ

New York"un göbeğinde yer alan caddede Big Apple"ın ABD"deki en büyük mağazası ve Nokia"nın ABD"deki “amiral gemisi” mağazası bulunuyor. Emlak uzmanlarına göre geçen yıl da dünyanın en pahalı noktası seçilen 5"nci Cadde"nin sırrı kalabalık ya da müdavimlerinin satın alma gücünün yüksekliğinden çok prestijinden kaynaklanıyor. Cushman & Wakefield"in yöneticisi Gene Spiegelman"a göre 5"inci Cadde"yi firmalar marka gücü olarak görüyor.

47 ülkeden 233 alışveriş merkezinin yer aldığı listede, Hong Kong"daki Causeway Bay yıllık metrekare kirası 12 bin 20 dolar ile 2"nci, Paris"teki Champ Elysees 8 bin 536 dolar ile 3"üncü oldu. Listede yıllık kirası en çok artan yer, Hindistan"ın başkenti Yeni Delhi"deki Khan Caddesi oldu. Cadde, geçen yıla göre 17 sıra atlayarak 24"üncülüğe yükseldi. 2007"de AB üyesi olacak Romanya"da da, yabancı yatırımcıların ülkeye rağbet etmesiyle emlak piyasasında hızlı artış gözlendi. Bükreş"teki Magheru Bulvarı, 6 basamak yükseldi ve 30"ncu sıraya oturdu.

Mavi Kafe"nin yerine Cartier 45 bin $ ödedi

Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi"nde kiralar son 1 yılda önemli artış kaydetti. Eski Mavi Kafe"nin yeri tam 45 bin dolara geçtiğimiz aylarda Cartier"e kiralandı. Dükkanın 750 bin dolar da hava parası var. Teşvikiye Bostanı sokaktaki 3 katlı 400 metrekarelik dükkanın kirası ise 80 bin dolar. Vali Konağı"ndan girildiğinde Maçka"ya kadar uzanan caddede dükkan kiraları halen Türkiye"nin en pahalısı. Örneğin 100 metrekarelik bir dükkanın kirası Nişantaşı"nda 25-30 bin doları buluyor.

Vali Konağı ve Rumeli Caddesi"nin kesişme noktasındaki Yargıcı"nın kirası ise 30 bin dolar. Yargıcı"nın tam karşısındaki Abonne giyim mağazası bile 100 metrekarelik yere 16 bin dolar kira ödüyor. Midpoint"in kirası 40 bin dolar. Bir başka ünlü restoran Kırıntı"nın kirası 25 bin dolar.

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde