Dünyada ne kadar altın var?

Dünyada ne kadar altın var?

Dünyanın en zengin yatırımcılarından Warren Buffet dünya üzerine çıkarılmış toplam altın miktarını açıkladı.

Dünyada ne kadar altın var?
16px
24px
01.04.2013 17:03
ABONE OLgoogle

Yeryüzüne çıkarılmış bütün altının kontrolünün elinize geçtiğini ve onu eriterek dev bir küp yaptığınızı hayal edin. Sizce ne kadar büyük olur? Yüzlerce mi yoksa binlerce metre küp mü? Aslında ortaya çıkacak küpün boyutu tahmin ettiğinizden çok daha küçük.

Dünyanın en zengin yatırımcılarından Warren Buffet’a göre dünya üzerine çıkarılmış toplam altın miktarı yalnızca 20 metre küp.

Peki, hepsi bu mu? Ve biz bunu nasıl biliyoruz?

Thompson Reuters GFMS tarafından her yıl düzenlenen ve yatırımcıların da yaygın bir şekilde yararlandığı altın anketi sonuçlarına göre bugüne dek yeryüzüne çıkarılmış toplam altın miktarı 171 bin ton. 171 bin tonluk altın eritilip bir küp yapıldığında ise küpün her bir kenarı 20,7 metrelik uzunluğa sahip oluyor.

171 bin tonluk altından yapılan bir küp 9.8 metrelik yükseklik ile bir tenis kortu büyüklüğünde.

TAHMİNLER FARKLI

Ancak Reuters GFMS sonuçları konusunda herkes hem fikir değil.

Tahminler 155 bin ile 2,5 milyon ton arasında değişiklik gösteriyor.2,5 milyon ton olduğunu varsayarsak yapacağımız altın küpünün tek bir kenarı 20 metreden 50 metreye çıkıyor.

Peki, neden rakamlar arasında böylesine büyük farklılıklar var?

Altın tarihçisi Timothy Green’e göre bunun en büyük sebeplerinden birisi altın madeninin 6 bin yılı aşkın bir süredir yeryüzüne çıkarılıyor olması. Böylesine uzun bir süre zarfına ilişkin net rakamlar söyleyebilmek de oldukça güç.

Altın yatırım şirketi Real Asset Company’den Jan Skoyles Tutankhamen’in mezarı açıldığında yalnızca tabutunun 1,5 tonluk altından yapılmış olduğunu bunun da o dönemki zenginliğin bir kanıtı olduğunu hatırlattı.

Skoyles dünyada bugün bile Kolombiya gibi  illegal olarak altın çıkaran ülkeler olduğunu dile getirirken dünyadaki altın miktarına ilişkin bir tahminde bulunmadı.

Altın miktarı konusuyla ilgili hesaplamaları olan bir diğer organizasyon da Altın Standardı Kurumu ( Gold Standard İnstitute).

Altın Standardı Kurumu uzmanları banka özel kasaları ve mücevher kutularında bulunan altınların boşaltılması durumunda ortaya dökülecek altın miktarının 2,5 milyon tondan az olmayacağı görüşünde.

Ama kimin haklı olduğu şimdilik büyük bir soru işareti.

Hurriyet.com.tr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde