Dünyaca ünlü mimar İstanbul’a Büyükdere’den girdi

Dünyaca ünlü mimar İstanbul’a Büyükdere’den girdi

Dünyanın en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Lord Norman Foster, İstanbul’a geldi. Çevreci ve tarihi dokuyla uyumlu projeleriyle tanınan Foster’ın ilk projesinin adresi Büyükdere Caddesi olacak

Dünyaca ünlü mimar İstanbul’a Büyükdere’den girdi
16px
24px
04.09.2010 06:13
ABONE OLgoogle

Çevreci projeler kadar tarihi mekanın özelliklerini ve dokusunu bir araya getirdiği projelerle dünyanın en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Lord Norman Foster’ın mimarlık ofisi Foster+Partners Türkiye’ye geliyor. Şirket, Türkiye’de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren EriaPartners ile işbirliği yaparak İstanbul’a ‘ikon yapı’lar kazandırmayı planlıyor.

İki şirketin ilk ortak projesi ise büyükdere Caddesi’nde olacak. 2010’da başlayacak proje, A plus yaşam tarzına uygun rezidans ve ofis karması olarak tasarlandı. Ayrıca proje, inovatif bir mimari olan ‘ikon yapı’ üzerine kurgulanacak.

Foster’ın çizgileri İstanbul’da

Şu anda yatırım değeri 700 milyon dolar olan pek çok proje üzerinde çalışan EriaPartners Kurucu Ortakları Aytek Şavkan ve Dr. Fritjof Fuchs, konu hakkında yaptıkları açıklamada Norman Foster’ın mimarlık ofisi Foster+Partners’ın imzasını İstanbul’a taşımak için kolları sıvadıklarını altını çizdiler. Aytek Şavkan, ortaya konulan bu işbirliğiyle  kültürel mirasa da katkıda bulunmak isteklerini belirtti.
Mimar Foster ile Büyükdere’de planladıkları yeni projeyle 2010 yılındaki toplam yatırımlarının 1 milyar doların üzerine çıkacağını belirten Şavkan, “Lord Norman Foster, dünyanın başlıca mimarlık ödüllerini alarak son 40 yıla  bir çok proje sığdırdı. 73 ülkede 500’den fazla ödül aldı” dedi.

Pekin Terminali Lord’un eseri

Lord Norman Foster, bugüne kadar dünyanın en büyük terminali olan Pekin Terminali’nin de aralarında bulunduğu  pek çok projeyi yarattı. Foster’ın projelerinden bazıları şöyle:
- New York’ta Hearst Genel Merkezi, Swiss Re’s Londra Genel Merkezi,
- Fransa’da Millau Viaduct, Nimes Sanat Müzesi,
- Almanya’da parlamento binası Reichstag, Commerzbank Merkezi,
- Hong Kong ve Londra’da HSBC’nin genel müdürlük binaları,

EriaPartners, şimdi Antalya için çalışıyor

EriaPartners’ın şu anda üzerinde çalıştığı ve yatırım değeri 700 milyon doları bulan projelerden biri Antalya’nın Lara bölgesinde inşa ediliyor. 48 bin metrekare brüt kiralanabilir alana sahip bir AVM?projesi olan ‘TerraCity’de 140 mağaza ve 28 restoran bulunuyor.
2011 yılının ilk yarısında tamamlanarak kapılarını ziyaretçilerine açması planlanan projeye 210 milyon dolarlık yatırım yapıldı.  

Tebernüş Kireçci/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde