Dünyaca ünlü İtalyan tasarım devi kelepir fiyata Türk şirketinin

Dünyaca ünlü İtalyan tasarım devi kelepir fiyata Türk şirketinin

Son dönemde Türk şirketleri dünyada satılık olan otomotiv şirketlerini yakın takibe almış durumda.

Dünyaca ünlü İtalyan tasarım devi kelepir fiyata Türk şirketinin
16px
24px
01.04.2014 04:54
ABONE OLgoogle
KARSAN, geçtiğimiz yıl bünyesine katmak için uğraştığı ancak ciddi borç nedeniyle vazgeçtiği dünyaca ünlü İtalyan tasarım devi Bertone’nin hem marka hem de İtalya’daki müzesinin tüm haklarını aldı.

SON dönemde Türk şirketleri dünyada satılık olan otomotiv şirketlerini yakın takibe almış durumda. Bir taraftan yan sanayi şirketleri dünyada büyük alımlara imza atarken diğer taraftan finansal zorluk çeken marka ve şirketler için Türk şirketleri sırada bekliyor. İtalya’nın iflas başvurusunda bulunan ünlü tasarım şirketi Bertone’de 1 yıldır Karsan’ın merceğinde. Geçtiğimiz yıl İtalyan basını da 102 yıllık Bertone için Karsan’ın teklif verdiğini yazmış, Karsan’da bunu doğrulamıştı. 

BORÇ DESTEĞİ VERDİK

Geçtiğimiz hafta finansal krizden kurtulamayacağı belli olan ve iflas başvurusunda bulunan Bertone’yle ilgili son durumu Karsan ve Hexagon’un Kurumsal İletişim ve Hukuk Direktörü Emre Akın Sait’e sordum. Akın Sait, Bertone’yle 1 yıl önce ciddi şekilde ilgilendiklerini ve çok uğraştıklarını doğrulayarak şunları söyledi:

“Bir ön değerlendirme yapıp satın alma için düğmeye bastık. O dönem Bertone yetkilileri bize ‘Madem bizle ilgileniyorsunuz siz değerlendirmenizi yapana kadar bize acil ödememiz gereken kısa vadeli borçlarımız için destek olun’ dediler. Bizde, satış durumunda avantajlı ve öncelikli duruma geçebileceğimizi düşünerek bunu kabul ettik. Bertone, 2 milyon Euro’yu aşan bu destek karşılığında bize Bertone markasının ve İtalya’daki Bertone müzesinin tüm haklarını verdi. Bu işlemi  Karsan’ın Avrupa’daki iştiraklerinden Silcolux ile yaptık.”

Bertone işini Nahum bitirdi

Geçtiğimiz hafta iflas başvurusunda bulunan ve tasviye sürecine giren ünlü İtalyan tasarım devi Bertone’ye talip olan Karsan, satın alma fikrinden vazgeçerken, iştiraki olan Hexagon ile İtalyan şirketin kısa vadeli borçlarına karşılık verdiği yaklaşık 2 milyon Euro ile markanın ve İtalya’daki Bertone müzesinin haklarına sahip oldu.

Hexagon daha sonra, aldığı tüm hakları Claude Nahum ve İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Avrupa’daki ‘Silcolux’e devretti. Claude Nahum ve İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Silcolux şirketi Karsan’ın bünyesinde bulunduran Kıraça Holding’in yüzde 45 hissesine sahip.  Dolayısıyla Karsan kağıt üzerinde olmasa da Bertone markasının hakkına dolaylı yoldan ortak oluyor. Bertone markasının ve müzesinin hakkını alma konusunda en büyük pay Avrupa’da operasyonu yöneten Claude Naum’a ait.

TİCARİ HAKLARI İSTEDİK

Yapılan ön değerlendirme sonrasında Bertone’nin belirttiğinden daha fazla borcu olduğunu saptadıklarını kaydeden Emre Akın Sait, “Bu durumu görünce Bertone’yi almaktan vazgeçtik ve hemen verdiğimiz borcu geri ödemelerini istedik. Ama bunu yapamadılar. Bu aşamadan sonra biz ya sahip olduğumuz marka haklarını mahkeme üzerinden sattırıp, verdiğimiz parayı geri alacağız ya da Bertone’den paraya karşı haklarına sahip olduğumuz marka ve müzenin ticari haklarını da vermesini isteyeceğiz. Bu konuda girişimde bulunduk, sonucu bekliyoruz” dedi. Bertone’yi Hexagon’un Avrupa’da büyümesi için istediklerini de söyleyen Sait, “Dünyaca ünlü bir marka bize büyük ivme katacaktır. Şu anda bekliyoruz ve Türkiye’deki yoğun gündemden dolayı pek ilgilenemedik.” diye konuştu.

102 yıllık İtalyan devi

1912 yılında kurulan ve otomobilde tasarımın babası olarak bilinen Bertone; Ferrari’den Aston Martin’e, Fiat’tan Lamborghini’ye, Volkswagen’den Opel’e kadar birçok markaya imzasını attı. Kişiye özel araç da tasarlayan Bertone’nin Lamborghini Miura, Countach, Ferrari 250 GT, Alfa GT gibi çok konuşulan tasarımlara sahip.

 Emre Özpeynirci/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde