Dünya petrol devlerinin tahtını bu şirketler sarstı

Dünya petrol devlerinin tahtını bu şirketler sarstı

Çok değil 10-15 yıl öncesine kadar dünyanın en büyüğü konumunda olan, en değerli markalar şimdilerde listenin gerisinde.

Dünya petrol devlerinin tahtını bu şirketler sarstı
16px
24px
26.10.2016 11:31
ABONE OLgoogle

Artık, geliştirdikleri teknolojik çözümlerle milyonlarca kişi etkileyen şirketler öne çıkıyor. Bir asır boyunca en güçlü konumda olan petrol firmalarının tahtını artık teknoloji şirketleri almış durumda.

Çıktıkları zamanın koşullarına hitap eden bu markalar zaman ilerledikçe koşulların değişmesi sonucu yerlerini yeni markalara bırakmak zorunda kalmış ve eski popülerliğini yitirmiş durumda.

Bu döngüyü visualcapitalist.com dan edindiğimiz verilere göre son 15 yıl için şu şekilde sıralayabiliriz: 

2001 yılında Elektronik ve bankacılık sektörlerinde en çok adını duyuran marka General Elektrik olurken 10 yıl sonra yerini ICBC’ ye bıraktı.

2001 yılında listeye 2. Sıradan giren Microsoft ise 2006 yılında 4. Sıraya yerleşebilmiş, 2011 yılında ise liste de yer alamayışının ardından 2016 yılında 3. Sıradan listeye tekrardan giriş yapmıştır.

PETROL ŞİRKETLERİ BÖYLE GERİLEDİ

2001 yılında listede 3. srada yer alan petrol ve doğalgaz şirketi Exxon, 2006 ve 2011 yıllarında ise listede 1. sırada yer almayı başarmıştır. Bir başka petrol ve doğalgaz şirketi olan Total ise 2006 yılında 3. olarak listeye girebilmiştir. Aynı sektörde hizmet veren Petro China ve Shell ise 2011 yılında listeye sırasıyla 3. ve 4. olarak dahil olabilmiştir. 

2001 yılında 4. sıradan listeye giren Citi Bank 2006 yılında listede 5. sıraya düşmüştür. Amerikan parakende satış yapan mağazalar zinciri Walmart ise listeye sadece 2001 yılında 5. sırada girebilmiştir.

YENİ GİRİŞİMLER ÖNE ÇIKTI

2011 yılında 2. sırada hızlı bir şekilde listeye dahil olan Apple ve Google uzun bir süre listede birinci sırada yer almayı başarsa da artık onların da klasikleşmesi sonucu yeni girişimleri ile listeyede  Snapchat, Netflix gibi markalar yer alıyor.

2016 yılında bir konglomerot şirket olan Alphabet listede 2. Sırada bulunmaktadır.

Pek çok ülkeye internet üzerinden alışveriş kolaylığı sağlayan Amazon 2016 yılında 4. Sırada bulunurken bir sosyal paylaşım sitesi olan facebook ise 5. Sırada yer almaktadır.

Bunun yanı sıra piyasada en büyük sıçramayı klasik düzeni sarsanlar yapıyor. Takstilcilik gibi dünyanın en güçlü lonca sistemlerinden birini sarsan Uber yükseliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde