Dünya hırsız bankaları konuşuyor

Dünya hırsız bankaları konuşuyor

Türk medyası ölümüne suskun ama dünya basını Libor skandalını ve bankacıların yaptığı ortak hırsızlığı konuşuyor.

Dünya hırsız bankaları konuşuyor
16px
24px
26.07.2012 04:58
ABONE OLgoogle

Türk medyası ölümüne suskun ama dünya basını Libor skandalını ve bankacıların yaptığı ortak hırsızlığı konuşuyor. AB, manipülasyon yapan bankalara hapis cezasını netleştirdi

Türkiye basını SABAH dışında Libor, HSBC ve vergi cennetlerine kaçırılan paralar konusunda sessizliğini korurken, dünya basınında birbiri ardına skandallarla ilgili haberler gündeme geliyor. Her gün Avrupa, ABD ve Uzakdoğu'dan Libor skandalı ile ilgili yeni gelişmeler gün yüzüne çıkıyor. Dün bankaların sigorta şirketlerine verdiği primlerde yüz milyonlarca dolar artış beklendiği açıklandı.

Consultants Towers Watson'ın raporuna göre, 2011'de 10 milyar dolar üzerinde aktifi olan bankaların sigorta harcamaları toplamı 187.5 milyon doları buldu. Singapur Merkez Bankası ise Libor skandalının büyümesinin üzerine ülkedeki bankaların faizleri nasıl belirlediğini araştırmaya başladı. Singapore Interbank Offered Rate (Sibor) olarak adlandırılan faiz oranı Mali Piyasalar Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı Teo Swee Lian tarafından soruşturulmaya başlandı.

Deutsche'de büyük başlar kendini akladı
Libor soruşturmasında adı geçen Alman Deutsche Bank, kendi içinde yaptığı soruşturmada iki eski trader'ı suçlayarak yönetim kurulunu akladı. Konuya yakın üç kaynaktan alınan bilgiye göre banka iki eski çalışanının manipülasyona karıştığını saptadı. Ancak üst yönetimin bundan haberi olmadığı iddia edildi. Bankada eş-CEO Anshu Jain'in suçlanabileceği yönünde haberler çıkmıştı.

AB Libor'da hapis cezası getiriyor
Avrupa Komisyonu dün açıkladığı kararla Libor-Euribor gibi faiz oranlarını belirlemede usulsüzlük yapanların hapis cezasına çarptırılmaları için yasal düzenlemenin netleştiğini duyurdu. AB Mali Piyasalar Şefi Michael Barnier, "Hiçbir finansal oyuncu, hiçbir finansal ürün, piyasa regülasyonu ve denetiminden kaçmamalı" dedi.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde