Dünya futbolunda istifa depremi!

Dünya futbolunda istifa depremi!

FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa edeceğini açıkladı. Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen FIFA başkanlık seçimleri, öncesinde gerçekleşen ABD merkezli yolsuzluk operasyonuyla sarsılmıştı

Dünya futbolunda istifa depremi!
16px
24px
03.06.2015 08:12
ABONE OLgoogle
FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa edeceğini açıkladı. Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen FIFA başkanlık seçimleri, öncesinde gerçekleşen ABD merkezli yolsuzluk operasyonuyla sarsılmış ancak seçimler buna rağmen gerçekleşmiş ve iddiaların odağındaki Sepp Blatter tekrar başkan seçilmişti. Bugüne kadar soruşturmalara rağmen koltukta oturan Blatter sonunda pes etti...

FIFA Başkanı Sepp Blatter tekrar başkanlığa seçildikten 3 gün sonra yaptığı açıklamada ise istifa kararı alacağını ve FIFA'nın en kısa zamanda olağanüstü kongreye gideceğini açıkladı. Başkanlığının herkes tarafından desteklenmediğini belirten Blatter, "FIFA ve çıkarlarına çok fazla bağlıyım. FIFA'ya her şeyden çok değer verdim. FIFA ve futbol için en iyisi ne ise sadece onu yapmak istiyorum. FIFA'nın derin bir revizyona ihtiyacı var. Bu nedenle görevimden istifa edeceğim. FIFA'ya yeni bir başkan seçilmesi için olağanüstü kongreyi en kısa sürede toplayacağım. Seçim yapılana kadar görevimi sürdüreceğim. Beni destekleyen herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen FIFA Olağan Kongresi öncesinde önemli FIFA üyelerinin konakladığı otel basılmış ve 7 FIFA yöneticisi gözaltına alınmıştı. Aynı gün gerçekleşen 2. operasyonda ise FIFA'nın Zürih'teki merkezine yine polisler baskın düzenlemiş ve çok sayıda belgeye el koymuştu.

FIFA'NIN KALBİNE OPERASYON

Bu operasyonun arkasında ise ABD merkezli bir yolsuzluk operasyonu vardı. ABD Adalet Bakanlığı operasyonlardan sonra yaptığı açıklamada, yolsuzluk iddialarının 20 yıla dayandığını ve 5'i üst düzey olmak üzere 14 FIFA yetkilisinin iddianamede isimlerinin geçtiğini belirtti.

İddialar arasında 2010 Güney Afrika, 2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupası seçimlerinde büyük bir rüşvet çarkının döndüğü, ayrıca organizayonların sponsorlarından da önemli miktarda rüşvet alındığı yer almıştı. Güney Afrika ve Katar iddialara karşı çıkarken en sert tepki Rusya'dan gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin yaptığı açıklamada, operasyonların ABD'nin 2018 Dünya Kupası'nı Rusya'nın elinden almak ve Rusya'nın desteklediği Blatter'i koltuğundan etmek için yaptığını iddia etmişti.         

PUTİN'DEN ABD'YE FIFA SUÇLAMASI

Tüm bu iddialar ve operasyonların gölgesinde geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşen FIFA Kongresi'nde ise Blatter ilk tur sonucunda rakibi Prens Ali'nin çekilmesiyle tekrar başkan seçilmişti. 

PLATINI: DOĞRU BİR KARAR

UEFA Başkanı Michel Platini, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'in görevini bırakacağını açıklamasının doğru bir karar olduğunu söyledi. UEFA'dan yapılan yazılı açıklamada, Blatter'in FIFA'daki başkanlık görevinden istifasını değerlendiren Platini, "Zor ama cesurca alınmış doğru bir karardı" ifadesini kullandı. Bu arada, Blatter'in istifa kararının ardından FIFA, başkanlık seçimi için olağanüstü toplanacak. Blatter, yeni başkan belirlenene kadar görevine devam edecek.

ABD Futbol Federasyonu Başkanı Sunil Gulati de Blatter'in FIFA'daki başkanlık görevini bırakma kararı almasını takdirle karşıladığını söyledi. Federasyonun internet sitesinden konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Gulati, "Başkan Blatter, aldığı bu ani kararla FIFA'da olumlu bir değişimin yaşanması için fevkalade bir fırsat sundu" ifadesini kullandı.

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla, 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle geçen hafta açılan soruşturmanın gölgesinde düzenlenen kongrede Blatter, 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde