Dünya devlerinden milyar dolarlık satın almalar

Dünya devlerinden milyar dolarlık satın almalar

2 tüketim devi, şirket satın almak için milyar dolar teklif etti. İşte o satın almalar...

Dünya devlerinden milyar dolarlık satın almalar
16px
24px
27.09.2010 11:49
ABONE OLgoogle

PERAKENDE DEVİ WAL-MART, GÜNEY AFRİKALI MASSMART'I SATIN ALMAK İÇİN 4,25 MİLYAR DOLAR ÖNERDİ

ABD'li perakende devi Wal-Mart, Güney Afrikalı Massmart'ı satın almak için 4,25 milyar dolar önerdi.
     Bu öneriyle gelişen piyasalardaki stratejisini desteklemeyi ve hızla büyüyen Afrika'daki varlığını artırmayı hedefleyen dünyanın en büyük perakende mağazaları zinciri Wal-Mart, Massmart'a hisse başına 21,11 dolar ödeyeceğini açıkladı. 

     Wal-Mart Başkan Yardımcısı Andy Bond yaptığı açıklamada, ''Güney Afrika, atraktif piyasa dinamikleri, uygun demografik eğilimler ve büyüyen ekonomiye sahip bulunuyor'' dedi. 

     Wal-Mart, Güney Afrika'nın piyasa değeri bakımından üçüncü büyük perakende şirketi Massmart'ı alırsa, Afrika'nın en büyük ekonomisine ve Sahra altı Afrika'daki diğer 13 ülkeye adım atmış olacak.
     Merkezi Johannesburg'da bulunan Massmart'ın bünyesinde çoğu Güney Afrika'da olmak üzere Afrika'daki 13 ülkede 290 mağaza bulunuyor. Massmart ayrıca, farklı markalar altında sekiz toptan ve perakende zincirini yönetiyor. 

     ABD'li Wal-Mart'ın ise 15 ülkede 55 farklı ad altında 8 bin 500 mağazası bulunuyor. ABD'deki mağaza sayısı 4 bini aşan şirketin 2010 mali yılındaki satışları 405 milyar doları buldu.
     Wal-Mart'ın önerisi, son aylarda Güney Afrikalı bir şirkete büyük bir denizaşırı şirketin yaptığı üçüncü teklif oldu. 

     Bu arada, İngiliz bankası HSBC, Güney Afrika'nın dördüncü büyük bankası Nedbank'ın yüzde 70 kadarını satın almak için görüşmeler yürütürken, Japon Nippon Telegraph ve Telephone Corp, Temmuz ayında enformasyon teknolojisi şirketi Dimension Data'yı 3,2 milyar dolara satın almayı kabul etmişti. 

UNILEVER, ALBERTO CULVER'İ 3,7 MİLYAR DOLARA SATIN ALIYOR

Tüketim malları devi Unilever, ABD merkezli Alberto Culver şirketini 3,7 milyar dolara satın alıyor.
     Dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri şirketlerinden biri olan Unilever, kişisel bakım işini desteklemek amacıyla saç bakımı ürünleri üreticisi Alberto Culver'i 3,7 milyar dolar nakde satın almayı kabul ettiğini açıkladı. 

     Unilever, Alberto Culver'e hisse başına 37,50 dolar önerirken, bu fiyat ABD'li şirketin geçen hafta cuma günü New York Borsası'nda hissesinin kapanış fiyatının yüzde 19 üzerinde bulunuyor. Unilever'in bu şirketi satın alması için anlaşma düzenleyici kurumlar ve Alberto Culver'in hissedarlarının onayını gerektiriyor. 

     İngiltere'nin başkenti Londra ve Hollanda'nın Rotterdam kentinde merkezleri bulunan Unilever, tüketim malları üretiminde Procter & Gamble ve Nestle'den sonra dünyanın üçüncü büyük şirketi durumunda. 

     Bu satın almayla V05, TRESemme ve Nexxus gibi markaları bünyesine katacak Unilever, saç bakımında dünyanın önde gelen, şampuanda dünyanın ikinci büyük ve saç şekillendirmede üçüncü büyük şirketi haline gelecek. 

     Unilever Üst Yöneticisi (CEO) Paul Polman yaptığı açıklamada, ''Kişisel bakım Unilever ve hızlı büyüme için stratejik bir kategori. Bu alan 10 yıl önce ciromuzun yüzde 20'sini oluşturuyordu, gelişmekte olan piyasalardaki güçlü pozisyonla, güçlü organik büyüme bu oranı şimdi yüzde 30'un üzerine taşıdı'' dedi. 

     Unilever, saç bakımında Dove, Clear ve Sunsilk, cilt bakımında Pond'ss ve Vaseline markalarına sahip bulunuyor. 

     Piyasa değeri 3,1 milyar dolara ulaşan Alberto Culver'in, 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle yıllık satışları 1,6 milyar doları, faiz, vergi ve amortisman öncesi karı ise 250 milyon doları aşıyor.
     Alberto Culver, ABD, Kanada, İngiltere, Güney Afrika ve Avustralya dahil 9 ülkede faaliyet gösteriyor, altı fabrikada 2 bin 700 kişiyi istihdam ediyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde