Dünya devine Rekabet Kurumu’ndan kötü haber: Anlaşma iptal

Dünya devine Rekabet Kurumu’ndan kötü haber: Anlaşma iptal

2001 kriziyle Türkiye’den çıkan, Avrupa’da 2008’de yaşanmaya başlanan durgunlukla geri dönen dünya devine Rekabet Kurumu’ndan kötü haber geldi.

Dünya devine Rekabet Kurumu’ndan kötü haber: Anlaşma iptal
16px
24px
12.12.2016 06:11
ABONE OLgoogle

Son dört yıl içinde Türkiye’den peşpeşe şirket satın alarak pazara dönüş yapan Essilor’un üçüncü işlemine Rekabet Kurumu’ndan onay çıkmadı. Geçen yıl Merve Optik’in yüzde 65’ini satın almak için görüşmelere başlayan, işlemin tamamlanması için de resmi kurumlara başvuran Fransız devi, “Rekabet” engeline takıldı.

Peş peşe şirket aldı

Rekabet Kurumu, temmuz ayında başlattığı incelemeyi tamamladı ve işlemin rekabete uygun olmadığı kararını verdi. Essilor da bu kararın ardından sektörün en büyük firmalarından Merve Optik’i almaktan vazgeçti. Hatırlanacağı gibi Essilor, 2012’den itibaren sektörde birbiri ardına alımlar yaparak Türkiye pazarına hızlı bir dönüş yaptı. Aynı yıl Yeda Tora Optik firmasının yüzde 70’ini alan Essilor, bir başka Türk şirketi Opak Optik’in de yüzde 51’ini bünyesine kattı. Essilor, son olarak Merve Optik’in yüzde 65’ini alarak Türkiye gözlük pazarının bir anda en önemli oyuncusu haline gelmeyi hedefledi.

1986 yılında kurulan Merve Optik, üretime de 2012’de Beylikdüzü’ndeki tesisinde başladı. FreeForm adı verilen teknolojiyle üretim yapılan tesiste, cam yüzeyi numaralandırma işlemi, özel bir yazılım programıyla gerçekleşiyor. Bu yazılım teknolojisi sayesinde üretilen optik camlar, diğer optik camlara göre çok daha net görüş imkânı sağlıyor. HawkPlus tesisinde de kişiye özel optik camların üretimi gerçekleştiren şirket, Osse, Mustang, Hawk, R.Cavalli, Ferre, Swarovski gibi markalarında satışını ve distribütörlüğünü yürütüyor.

İstanbul’dan Malatya’ya 6 bölgede 12 şubesi bulunan firmanın asıl ağı ise yurtdışında. Türkiye gözlük pazarının önemli oyuncuları arasında yer alan Merve Optik’in yönetim kurulu başkanlığını Ali Demirel yürütüyor. Merve Optik’in Azerbaycan, Özbekistan, Ukrayna, İran, Kosova, Suudi Arabistan, Angola başta olmak üzere Asya, Avrupa ve Afrika’daki 19 ülkede 22 mağazası var.

Cirosu 6.7 milyar euro

Merve Optik’in ana hissedarı olan Essilor ise 1849’dan beri faaliyette. Geçen yılı yaklaşık 6.7 milyar euroluk ciro ile kapatan şirketin, 61 bin çalışanı bulunuyor. Essilor’un hisseleri Paris Borsası’nda işlem görüyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde