Dumankaya'dan ayrıldı, kentsel dönüşüme el attı

Dumankaya'dan ayrıldı, kentsel dönüşüme el attı

Dumankaya İnşaat'tan ayrılarak DKY İnşaat’ı kurarak yoluna devam eden Ali Dumankaya, Yeni Sahra’da 150 dönümde kentsel dönüşüm yapacak

Dumankaya'dan ayrıldı, kentsel dönüşüme el attı
16px
24px
30.08.2013 06:34
ABONE OLgoogle

Dumankaya İnşaat'tan ayrılarak DKY İnşaat’ı kurarak yoluna devam eden Ali Dumankaya, Yeni Sahra’da 150 dönümlük bir alanı dönüştürmek istiyor. Kurduğu ekiple yüzlerce hak sahibiyle görüşen firma, projeyi 2014’te satışa çıkarmayı planlıyor

Gayrimenkuldeki rotasını kentsel dönüşüm projelerine çeviren DKY İnşaat, Yeni Sahra’da 150 dönümlük bir arsayı dönüştürmek için kolları sıvadı.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yeniden yapılanma sürecinde İstanbul’un eksikleri ve ihtiyaçlarından yola çıktıklarını belirterek, kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma içine girdiklerini söyledi. Ali Dumankaya, İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında çok önemli bölgelerin olduğunun altını çizerek, Yeni Sahra’nın da bu bölgelerden biri olduğunu vurguladı.

Yeni Sahra’da 150 dönümlük bir alanın dönüşümüne odaklandıklarını kaydeden Ali Dumankaya, “Bölgedeki hak sahipleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşmalara devam ediyoruz. Projeyi de 2014 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi. Dumankaya, bu bölgede yaşayan vatandaşlar olduğunu ve bu insanları da düşünerek dönüşüm planladıklarını anlatarak, “Bölgede hakkaniyetli bir dönüşüm gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ekibimizde şehir plancısı, sosyolog ve psikolog gibi farklı mesleklerden uzmanlar var. Bu sayede dönüşümü farklı boyutlarıyla ele alıp sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

‘Dönüşüm kolay değil’

Ali Dumankaya, eskiden de dönüşüm yaptıklarını ama genelde boş arsalar üzerinde projeler geliştirdiklerini vurgulayarak, çok sayıda hak sahibinin olduğu dönüşüm projelerinin zorluğuna işaret etti. 52 yıllık geçmişleri olmasına rağmen ilk kez bu dönemde hak sahipleriyle yoğun bir şekilde görüşmeler yaptıklarını anlatan Dumankaya, şunları söyledi:
“Kentsel dönüşüm çok kolay bir şey değil ama bu zorlukları bilerek yola çıktı. Eskiden sadece tek bir arsa sahibiyle görüşüp proje yapardık ama artık binlerce vatandaşla görüşüyoruz. Herkesle tek tek konuşuyoruz. Talep ve beklentileri öğreniyoruz. Yeni Sahra’da 150 dönümü dönüştüreceğiz. Bunun için de yüzlerce hak sahibiyle görüşüyoruz.”

5 etap halinde inşa edilecek

 Ali Dumankaya, Yeni Sahra’daki dönüşüm projesinin 5 etap halinde hayata geçirileceğini belirterek, “Anlaşmaları tamamladıktan sonra bölgeyi riskli alan ilan ettirebileceğiz. Yapı kalitesi çok düşük. Riskli ilan ettirince bölgenin dönüşümünün önündeki engeller de kalkacak. 2/3 kuralı gelecek ama biz hak sahiplerinin hepsiyle anlaşarak projeyi gerçekleştirmek
 istiyoruz” dedi.

Master plan hazırlayacak

 Yeni Sahra’daki dönüşümün ölçek olarak bir mahalleyi kapsaması nedeniyle buradaki dönüşümü de bu konseptte yapmak istediklerini ifade eden Dumankaya, “Orada mahalle ölçeğinde dönüşüm yapacağız. Bu da projeyi daha değerli kılacak. Yeni Sahra’da master plan hazırlayacağız. Projeyi tasarlamadan önce yol, yeşil alan ve okul gibi alanları planlayacağız” diye konuştu.

Kartal’la ilgileniyor

 Ali Dumankaya, kentsel dönüşümde ilgilendikleri başka bölgelerin de olduğunu ifade ederek, Kağıthane, Haliç ve Kartal’da projeler geliştirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Kentsel dönüşüme yeni yasayla teşvikler verildiğini vurgulayan Dumankaya, bu durumu sektörün iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Tüketici Fransız balkon istemiyor’

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Dumankaya da, tüketici alışkanlıklarında yaşanan değişime işaret ederek, vatandaşların Fransız balkon yerine klasik balkon istediklerini söyledi. Yeni yapılan projelerde birçok yeniliğin hayata geçirildiğini ama müşterilerin daha geleneksek bir tutum sergilediklerini kaydeden Ömer Dumankaya, “Vatandaşlar büyük balkon istiyor. Cam cephe pek sevilmiyor. İnsanlara soğuk geliyor. İçi ferah ve kullanışlı daireler talep ediliyor” dedi. Aile sitelerine olan ihtiyacın arttığını ifade eden Dumankaya, “Özellikle hanımların taleplerini karşılayan büyük mutfaklı projeler oluşturmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Yavuz Karaman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde