Dudak uçuklatan rakam! Tam 3 bin 500 ton

Dudak uçuklatan rakam! Tam 3 bin 500 ton

Dünya Altın Konseyi'ne göre, Türkiye'de hane halkının yastık altında 3 bin 500 ton civarında altın birikimi var.

Dudak uçuklatan rakam! Tam 3 bin 500 ton
16px
24px
22.01.2015 14:02
ABONE OLgoogle
Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan "Türkiye: Altın  Faaliyetinde" başlıklı raporda, Türkiye'nin günlük hayatta altın piyasasında  oynadığı rolün yanında, altın tüketicilerinin hem ülke hem de dünya ekonomisine  katkısı araştırıldı.
 
 Raporda, Türkiye'de altın talebinin, kültürel miras tarafından  desteklenen eski bir gelenek olduğu belirtilerek, güçlü üretim kapasitesi ve  azımsanamayacak derecedeki çeyrek altın piyasasıyla Türkiye'de hane halkının  yaklaşık 3 bin 500 ton (yaklaşık 145,3 milyar  dolar) yastık altı altın birikimi  bulunduğunun öngörüldüğü aktarıldı.
 
Açıklamada, 2012 yılında altın üretimi, tüketimi ve geri dönüşümünün  Türkiye ekonomisine en az 3,8 milyar dolarlık katkı yaptığına işaret edilerek,  şunlar kaydedildi:
 
 "Madencilik ve rafineriden, mücevher tasarımı ve yatırımına kadar  altın değer zincirinin evi olan Türkiye, altın piyasasında küçük bir evren. 2011  yılında tanıtılan yenilikçi  merkez bankası politikası, Türkiye'deki altın stoğunu  tedavüle sokmak için ticari bankaları altına dayalı bankacılık ürünleri  oluşturması konusunda teşvik etti. Bu da ticari bankaların altın rezervlerini  sağlamlaştırmasının yanı sıra maliyetlerin azalması ve likiditenin gelişmesi  yoluyla bankacılık sektörünün sağlığını daha da iyileştirdi. Politika  yapıcıların, finansal sisteme yaklaşık 250 tonluk altını başarıyla çekerek,  Türkiye ekonomisini destekleyen bir iş ortaya koyduğunu görüyoruz."
 
 Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Başkanı Alistair Hewitt, zorlu  küresel ekonomik ortamda, Türkiye'nin istikrarlı bir ekonomik rota yönetimini  garanti altına alma konusunda, politik ve toplumsal baskılarla karşı karşıya  kalmaya devam ettiğini kaydetti.
 
 Hewitt, altının Türk toplumunda birçok şeyi temsil ettiğini  vurgulayarak, "Altın, enflasyon tahribatı ve döviz zayıflığına rağmen 1 milyon  kişinin 4'te birinden fazla bir istihdama sahip endüstrisiyle, insanların  zenginliğini koruduğu bir yatırımı ifade ediyor. Ayrıca, ülkenin finansal  mimarisinin merkezine altının nasıl başarıyla koyulabildiği noktasında dünyanın  geri kalanına eşsiz bir örnek" değerlendirmelerini yaptı.
 
 Türkiye'nin hane halkı birikiminde uzun süredir yastık altında kalmış  geniş bir altın stoğu bulunduğu aktarılan raporda, şöyle denildi:
 
 "Tahminlere göre bu oran 3 bin 500 ton. Altın, Türkiye ekonomisine  önemli bir katkı yapıyor. Altın imalatı, tüketimi ve geri dönüşümünün Türkiye  ekonomisine yalnızca 2012 yılında katkısı 3,8 milyar dolar oldu. Altın,  Türkiye'nin finansal sistemi için küçük ama önemli bir çark dişi. 2013'ün sonuna  kadar, ticari bankalar Türkiye ekonomisini desteklemek üzere yaklaşık 10,4 milyar  dolara denk gelen 250 ton altın tuttu. Bu rakam, Türkiye'de yastık altında  tutulan 40 tonluk (yaklaşık 1,7 milyar dolarlık) altın stoğunu da içeriyor. İyi  geliştirilmiş üretim sonrası tedarik zinciriyle Türkiye, bölgesel rafineri ve  geri dönüşüm merkezi haline gelme hedefi var. Ülkede altın madeni endüstrisi  küçük ama çok çabuk büyüyor. Altın üretimi 2001 yılından bu yana neredeyse her  yıl büyüyor ve 2013 yılında 33,5 tona yükseldi."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde