Duayen işadamı hükümeti uyardı: Görüntü parlak değil

Duayen işadamı hükümeti uyardı: Görüntü parlak değil

Türk inşaat sektöründe 50 yıldır faaliyet gösteren MESA’nın patronu Erhan Boysanoğlu, sorunları tek tek anlattı, bir dizi başlıkta önlem çağrısı yaptı.

Duayen işadamı hükümeti uyardı: Görüntü parlak değil
16px
24px
20.09.2017 08:48
ABONE OLgoogle

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ve Genel Müdürü Mert Boysanoğlu, dün sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunup, yatırım planlarını açıkladı. Gayrimenkul sektörünün rant tartışmaları, fiyatta balon ve konut fazlasıyla gündeme geldiğine dikkat çeken Erhan Boysanoğlu, “Ama kimse sürdürülebilirlik konusunda bir şey söylemiyor. Bu kadar ekonomiye destek veren bir sektörde yaşanacak olumsuz bir gelişme tüm Türkiye'yi etkiler” dedi. Sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini sıralayan duayen işadamı şu noktalara dikkat çekti:

GÖRÜNTÜ PARLAK DEĞİL

50 yıla yakın bir süredir inşaat sektörünün içindeyim. Şu anda ana sorun çok sayıda oyuncu olması. Sektör o kadar parlak anlatılıyor ki… Ancak o kadar da parlak olmadığını hissediyorsunuz. Türkiye neyse sektör de o sonuçta… Her girenin bu sektör içinde kalma şansı yok. Geçmişe dönüp bakılırsa bazı isimlerin piyasadan çekildiği görülür.

AŞIRI MÜDAHALE ZORLUYOR

Hükümetin müdahaleleri uzun süreçte işi çıkmaza da sokabilir parlak hale de getirebilir. Kanunların, yönetmeliklerin sürdürülebilir olması lazım. Bunlardaki değişimler bazen sektöre katma değer yaratıyor gibi görünüyor ama sonunda başka eksiler getiriyor. Çok sık müdahale etmek sürdürülebilirliği zorluyor. Türkiye'de konut satışlarından alınacak KDV, evlerin büyüklüklerine göre belirleniyor. Düğünlerde 3 çocuk, 5 çocuk isteniyor. Ama 3 çocuğu olan bir ailenin evinde en az 4 oda olması gerekiyor, bunun için de evin 150 metrekareden büyük olması lazım. O zaman da en yüksek vergi dilimini ödemesi gerekiyor. Konutta vergi düzeni değiştirilmeli.

VERİLERDE SORUN VAR

Konut satış rakamlarının doğruluğu konusunda bazı sorunlar var. Tapu kayıtları üzerinden veriler açıklanıyor, burakamlar iki – üç yıl geriden geliyor   ve ortaya doğru bir netice çıkmıyor. Sağlıklı veriye ulaşmak için tüm konut satışlarının sadece banka üzerinden gerçekleşmesi gerekiyor. Eğer veriler düzelirse, satılan dairelerin büyüklüğüne ve tipine bakılarak konut arzı ve talebi daha dengeli bir hale getirilebilir.

ARSA SAHİPLERİ KAZANIYOR

İmar artışları yaşandığı zaman geliştiriciler rant suçlamalarıyla karşı karşıyakalıyor. Halbuki buradan kazanan arsa sahibi. Müteahhit yaptığı işin büyüklüğü arttıkça inşaat maliyeti de artıyor, halbuki arsa sahibi durduğu yerde kazanıyor. Emsal artışlarından en büyük fayda arsa sahiplerine sağlanıyor, bunun önüne geçilmeli. Öte yandan, yüzde 50 oranıyla kat karşılığı anlaşma yapıldığı sürece asıl konuta ihtiyacı olan kesimin ev sahibi olması imkansız hale geliyor. Bunun yeniden biçimlenmesi lazım ve devletin ucuz arsa üretmesi gerekiyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTA DÖNÜŞTÜ

Erhan Boysanoğlu, kentsel dönüşümün bekleneni veremediğini ve rant olayı haline döndüğünü söyledi. Boysanoğlu, “İstanbul'da sadece riskli yapıstokunun yüzde 10'u yenilenebildi. Kentsel dönüşüm rant olarak algılandığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çıkarılacak yeni yasal düzenlemenin adının ‘Depreme Hazırlık Yasası' olarak sunmaya çabalıyor. Kentsel dönüşüm algısı baştan aşağıya değişmeli. Müteahhitlerin yoğunluk artışı olmadan yenileme projelerine katılabilmeleri çok zor” diye konuştu. Belediyelerin imar yönetmeliğini farklı algılaması ve hükümetin az katlı düşük yoğunluklu yapılaşmaya gitmek istemesi nedeniyle imar yönetmeliğinin değiştiğini kaydeden Boysanoğlu, “Eğer emsale inşaat hakkı aynı kalırsa ve yükseklik sınırlaması getirilirse, yeşil alan kazanma şansınız yok. Düzenleme bu haliyle yürürlüğe girerse ileride sıkıntılar ortaya çıkacaktır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde