Dövizin ateşini kim söndürdü?

Dövizin ateşini kim söndürdü?

Gezi eylemleri ile yükselen dövizin ateşini Özelleştirme İdaresi söndürdü.

Dövizin ateşini kim söndürdü?
16px
24px
08.06.2013 04:55
ABONE OLgoogle

 Gezi eylemleri ile yükselen dövizin ateşini Özelleştirme İdaresi söndürdü. Başkentgaz’ın bedelinden 300 milyon dolar satarak piyasalara müdahale etti, döviz, faiz düştü, borsa yükseldi

Son 10 günde 1.84 liradan 1.90 liraya kadar yükselen dolar kuru, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Piyasalar, döviz kurlarına Merkez Bankası’nın satış ile müdahale etmesini beklerken, müdahale sürpriz bir kamu kurumundan geldi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), döviz kurlarındaki yükselişi bir anlamda durdurmak için, dün yüklü miktarda döviz satışı yaptı. İdare, piyasalara tam 300 milyon dolarlık döviz verdi. Satışı, ÖİB de bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.

ÖİB kaynakları, satışın piyasa koşulları ile ilgisinin bulunmadığını, bugün yapılacak ödemeden kaynaklandığını öne sürdü. Ancak piyasalarda ÖİB’nin satışı, “dolara örtülü müdahale” olarak yorumlandı. Satışla birlikte dolar kuru 1.90 seviyesinden 1.8830 seviyelerine kadar geriledi. Torunlar Grubu, geçen hafta Başkentgaz’ın 1 milyar dolarlık bedelini ödemişti. Paranın 300 milyon doları dünkü satışla TL’ye çevrildi.

Kamu bankaları devrede

Öte yandan ÖİB’nin dışında, kamu bankalarının da dolaylı olarak dövize müdahale yönünde hareket ettiği belirtildi. Kamu bankalarının, döviz satışı yaparak Hazine’nin uzun vadeli kâğıtlarını topladığı vurgulandı. Yine borsadaki alımlarda, kamunun fonlarının etkili olduğu ifade edildi.

Borsa çıktı, faiz düştü

Bu arada, piyasalara yapılan müdahale ve Başbakan Erdoğan’ın yaptığı son açıklamalar döviz ve faizin ateşini söndürürken, borsa yeniden yükselişe geçti.

Önceki gün yüzde 5’e yakın değer kaybeden Borsa İstanbul (BIST 100), Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının olumlu etkisiyle dün değer kazandı. BIST 100 endeksi günü yüzde 3.21 artışla 78 bin 333 puan seviyesinden tamamladı. Dolar/TL 1.87’den işlem görürken, avro 2.47’ye geriledi. Gösterge tahvilin faizi de yüzde 6.55 seviyesine geriledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde