Döviz kuru düşük, böyle giderse ithalat patlar

Döviz kuru düşük, böyle giderse ithalat patlar

Abdulkadir Konukoğlu, döviz kurunun düşük olduğunu belirterek, Böyle devam etmesi ithalatın adeta patlamasına neden olur'' dedi

Döviz kuru düşük, böyle giderse ithalat patlar
16px
24px
06.04.2010 17:28
ABONE OLgoogle

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, döviz kurunun düşük olduğunu belirterek, ''Böyle devam etmesi ithalatın adeta patlamasına ve ihracatın gerilemesine yol açar. Kurların biraz yükselmesinde yarar görüyorum'' dedi. 

     Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ülke gündemine, tekstil sektörüne ve Gaziantep'in sanayileşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Türkiye'de tekstil sektörünün kesinlikle bitmeyeceğini, ancak tekstilde kalite, moda ve marka faktörlerinin öne çıkarılması gerektiğini ifade eden Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
     ''Tekstil diriye de lazım, ölüye de... Doğunca da tekstile sarıyorlar, ölünce de. Türkiye'de tekstil bitmez. Klasik üretimden çıkmalıyız. Kaliteyi, modayı, markayı, tasarımı üretenler ayakta kalır. Tekstil bir süreç yaşıyor. İngiltere yıllarca tekstilin merkezi oldu. Daha sonra Fransa tekstilde güç merkezi oldu. Bu ülkelerin sömürgeleri elinden çıkınca, pamuk üreticisi de olan İtalya tekstilin kontrolünü aldı. Pamuk üreticisi olmasından dolayı İtalya tekstil sektöründe etkinliğini devam ettiriyor. Ancak, son 30 yıldan beri Türkiye'de bu sektörde güç merkezi haline geldi.'' 

     Sürecin devam ettiğini, tekstilin basit ve ucuz üretiminin Türk Cumhuriyetleri'ne ve özellikle Uzakdoğu ülkelerine kaydığını anlatan Konukoğlu, ''Bu tekstilin yanı sıra, emek-yoğun diğer sektörler için de yaşanacak süreçtir. Türkiye, en önemli pazarlardan AB ülkelerine hem yakınlığı hem de tartışılmaz kalitesiyle daha uzun yıllar tekstil sektöründe hitap edecektir. Tekstil, Türkiye açısından istihdam boyutu ile de çok önemli bir sektör. Tekstil Türkiye'nin istihdam alanıdır. Bu anlamda da önemli bir sektördür'' dedi. 
     
     ''DÖVİZ KURU DÜŞÜK''

     
     Döviz kurunun düşük olduğunu, böyle devam etmesinin ithalatın adeta patlamasına ve ihracatın gerilemesine yol açacağını belirten Abdulkadir Konukoğlu, bundan dolayı kurların biraz yükselmesinde yarar gördüğünü ifade etti. 

     IMF ile gelinen sürece ilişkin Konukoğlu, şunları kaydetti:
     ''IMF sigortadır, teminat mektubudur. Olursa iyi olur, ama olmazsa olmaz diye bir şey yok. IMF dizginleri ele alıp, kabuğunu kıran Türkiye'yi boyunduruğu altına almak istiyor. Türkiye liderliğe soyunan bir ülke. IMF'nin de bunu dikkate alması gerekirdi.'' 
     
     ''ARA ELEMAN YETİŞTİRİLMELİ''
     
     Türkiye'de yüksek öğrenim açısından çok önemli sorun olmamakla beraber, ara eleman konusunda ciddi sıkıntı olduğunu ifade eden Konukoğlu, meslek liselerinin önemini vurguladı. Konukoğlu, 'Mühendis var, ama ara eleman yok. İşletmelerde bu çok önemli bir sıkıntı. Ara eleman yetiştirilmeli'' dedi. 

     İşadamlarını, çocuklarını işe alıştırmaları için uyaran Konukoğlu, ''Çocuklarınızı işinize alıştırın. (Ben ezildim, çocuğum ezilmesin, hayatını yaşasın) derseniz, sizden sonra başarılı olamaz. Çocuklarınızı mutlaka işyerinize getirin, çalışmayı ve zamanla çalıştırmayı öğrenmesini sağlayın'' görüşlerini aktardı.
     ''Paylaşmak mutluluktur'' anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Konukoğlu, sosyal sorumluluk projelerini, 1989 yılından beri Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile yürüttüklerini, şu ana kadar 17 okul yaptırdıklarını bildirdi. 

     Konukoğlu, her yıl yüksek öğrenimdeki 1500'ün üzerinde öğrenciye karşılıksız burs verdiklerini belirtirken, ''Onlardan tek istediğim, iş yaşamına atıldıklarında, ailelerinin geçimini temin edecek gelire kavuştuklarında, mümkün ise kendilerinin de bir öğrenciye karşılıksız burs vermeleridir. Ayrıca, her yıl 19 bin aileye yılda iki kez gıda yardımı yapıyoruz'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde