Dostluk ‘GAZ’ kaçıracak mı?

Dostluk ‘GAZ’ kaçıracak mı?

Başbakan'a ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nden yanıt...

Dostluk ‘GAZ’ kaçıracak mı?
16px
24px
05.12.2012 13:19
ABONE OLgoogle

ABD Senatosu’nun İran’la doğalgaz karşılığı altın ticaretini engelleyecek kararına “Uymayız, uyamayız” cevabı veren Başbakan’a yanıt ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nden geldi.

ABD, İran’a yaptırımların kapsamını genişletti ve altın dahil değerli emtiaları da ekledi. Bir süredir cari açığını İran’a doğalgaz karşılığı altın ihracatı ile dengeleyen Türkiye’nin bu yeni yasaklar hoşuna gitmedi. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önceki gün biraraya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, soruları yanıtlarken, “Bize yaptırımlara uyacaksınız uymanız gerekir gibi yaklaşımlar olduğunda biz buna uyamayız. Bu bizim için stratejik öneme haizdir” dedi. Söz düellosu dün de hem ABD tarafından hem de Türkiye tarafından gelen yeni açıklamalarla devam etti.

Türkiye-ABD Savunma ve Havacılık toplantısının ardından soruları yanıtlayan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD Senatosu’nun aldığı kararları tartışamayacağını söyledi. Altın karşılığı doğalgaz ticaretinin Türkiye için stratejik önemde olduğunu bildiklerini ancak nükleer silanlanmanın da bir o kadar stratejik olduğunu savunan Ricciardone, konunun kolay bir yanıtı olmadığını söyledi. Ricciardone, şöyle devam etti:

“Türk Hükümeti ile bölgede nükleer silahlanmayı önlemek ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı için İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte çalışmasını cesaretlendirmek için yakın çalışmamız var. Altın ve doğalgazın stratejik önemde olduğunu biliyoruz ancak stratejik açıdan aynı derecede önemli olan bölgedeki nükleer silahlanmanın önlenmesi konusunda da Türkiye ile birlikte çalışmak durumundayız.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde