Domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamalar kalktı

Domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamalar kalktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamalar kalktı
16px
24px
03.05.2017 14:14
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Putin, Soçi'de yaptıkları görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Suriye'de çatışmasızlık bölgesi oluşturulması konusunun konuşulduğu belirtildi. Öte yandan Rus Lideri, "şimdi normalleşme süreci bitmiştir ve tamamlanmıştır. Ortak işbirliğine dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

Putin’in açıklamasından satır başları:

Uluslararası ve bölgesel konular üzerinde fikir alışverişinde bulunmak için önemli bir fırsat oldu. Yakın geçmişte ikili ilişkilerimiz dayanıklılık sınavından geçmiştir. Şimdi normalleşme süreci bitmiştir ve tamamlanmıştır. Ortak işbirliğine dönüyoruz. İkili işbirliğinin temellerine dair anlaşmanın ruhuna uygun olarak, iki ülke işbirliğinin güçlendirilmesine kararlı olarak bakıyoruz.

 Ekonomik alana odaklandık. Karşılıklı engellerin ve kısıtlamaların kaldırılması, yatırımın güçlendirilmesi ve ticaretimizde milli para biriminin kullanılması gibi kararları aldık. Önemlidir ki biz karşılıklı ticaretimizde düşüşü durdurabildik ve bu senenin ilk aylarında artış kaydedilmiştir. Karşılıklı hizmet ticareti ve anlaşmanın hazırlanmasının tamamlanması konusunda anlaştık. Bu da bizimi işbirliğimizin güçleneceği bir taraf.
Rusya, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55'ini, kömürün yüzde 33'ünü ve petrolün yüzde 18'ini karşılamaktadır. Türk akımı projesi görüştük, bu proje kapsamında iki hat 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki hat döşenecektir. Biri Türkiye'den geçecek, diğeri Avrupa'ya gidecektir. Akkuyu Nükleer Santrali projesi kapsamında, Rusya'nın yatırım hacmi 22 milyar olacaktır. 2019 yılında karşılıklı olarak kültür ve turizm yılları düzenleyeceğiz. Mayıs ayında dışarıya çıkacak Rus turistlerin üçte biri Türkiye'yi tercih etmiştir. Rus turistlerinin güvenliğinin sağlanması kritik önem taşımaktadır.

Ortadoğu ve Suriye'deki sorunu görüştük. Biz Sayın Erdoğan ile hemfikiriz ki, Suriye'nin çözümü sadece diplomatik ve siyasi yönle olabilecektir. Suriye hükümet ordusu ve silahlı muhalefet arasında çatışmaları durdurabildik ve bu her iki tarafı ortak müzakere masasına oturtabildik. Bugün zaten Astana'da istişareler yapılacaktır. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm Türk dostlarımıza verimli yapıcı müzakereler için teşekkür etmek istiyorum. İnanıyoruz ki ortaklık yönünde ilişkilerimizin güçlenmesi için çok katkı sağlayacaktır.

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları

Kıymetli dostum, saygıdeğer bakanlar sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Son 2 ay içerisinde Rusya Federasyonu’na 2. ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Gösterdikleri misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Münasebetlerimizin çok daha ileri taşınması konusunda iki tarafta da güçlü bir irade bulunuyor. Ekonomik ve ticari konular olmak üzere atılması gereken adımlar için istişare yaptık. Bugünkü görüşmemizde aldığımız kararları tekrar gözden geçirme fırsatımız oldu. Ekonomi kurmaylarımız sık sık bir araya geliyor. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bu çalışmaların neticelerini göreceğiz.

Sayın Putin ile Suriye’deki kriz başta olmak üzere bölgesel sorunları da ele alma fırsatı bulduk. Çok sevdiğimiz Rus atasözü var. Kimin neresi ağrıyorsa onunla ilgili konuşur. Suriye 6 yıldır kanayan bir yara. Diğer ülkelerde çocuklar neşe içerisinde oynarken, Suriyeli çocukların her gün ölümle burun buruna gelmeleri çok acıdır. Aynı kumaştan kesilmiş iki ülkeyiz. Çocukların, kadınların, yaşlıların kimyasal silahlarla katledilmesine gözlerimizi nasıl kapatabiliriz? Bu acılar sürdükçe görüşmeye devam edeceğiz. Dostum Putin de bu duruma son vermeyi ciddi şekilde istiyor.

Ateşkeste kendisinin emeği olacağına inanıyorum ve inanacağım. Garantörler olarak yükümlülükleri yerine getirme konusunda son derece hassas hareket etmeliyiz. Astana görüşmeleri ateşkesin tahkim edilmesi hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. Bazı çevreler tüm enerjilerini, süreci sabote etmek için uğraşıyor. Han Şeyhun’daki kimyasal saldırı kimsenin yanına kar kalamaz, kalmamalı. Saldırının sorumlularının cezalandırılması gerektiğine hemfikiriz.

Bizler bugüne kadar terör örgütleri arasında ayrım yapmadık, yapmıyoruz. Bunların tamamı kan, kaos ve gözyaşından beslenen vampirler.

SORU-CEVAP
(Suriye krizi konusunda güvenli bölge oluşturulacak mı?)

ERDOĞAN: Yeni bir açılım bu. Başından itibaren her yerde güvenli bölge ifadesini kullandım bugün de kullanacağım kullanıyorum. Bir de çatışmasızlık konusu var. Bu da İdlib’de ilan edildi. İdlib’de zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Orada yeşil bir hatla çatışmasızlık hattı ilan edildi. Umarım bu çizgi korunmaya devam ederiz.

PUTİN: Suriye krizi ancak ve ancak siyasi şekilde çözülebilir. Ateşkes ilan edilmeli. Rusya, Türkiye, İran bu formülün oluşmasında en etkili ülkelerdir. ABD Başkanı’nın açıklamalarından birinde de çatışmasızlık ifadesi kullanıldı, anladığım kadarıyla Trump da bu fikri benimsiyor. Rusya, Şam ve Tahran ile ortak görüşme yaptı. Hepimizin ortak düşüncesi kanlı çatışmanın durdurularak Astana’da konuşularak nihai kararın verilmesi gerekiyor. Eninde sonunda kendi ülkelerinin kendileri karar verecek.

(Ticari ekonomik ilişkeler ne zaman normalleşecek?)

PUTİN: Bugün ekonomik kısıtlamaların kalktığını söyleyebiliriz. Bazı hassas konular vardır. Yaptırımlara tabii olan tek ürün değil (domates) başka ürünler de var. Tekstil, inşaat gibi… Biz de toplantımızda bu kısıtlamaların kaldırılacağı konusunda mutabık kaldı. Trajik olaylardan sonra hayat zaten yerinde durmadı. Elbette bizim pazarımızı Türk domateslerini sonsuza kadar kapatmayacağız.

ERDOĞAN: Sayın Putin hepsini söyledi ve bugün domates tüm konularda mutabık kaldık. Türk domatesinin Rus pazarında olmasını isteriz. Fakat şu anda bir geçiş süreci var belki ara formüllerle bu süreci hallederiz. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yaptılar. Yeni bir süreç başlıyor hayırlı olsun. Bu arada belki ara formüller bulmak suretiyle bu süreci de inşallah belli bir zemine oturtacağız.

"Domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamalar kalktı"

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, "Türkiye ile Rusya'nın domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararı aldı. Bu en kısa zamanda hayata geçirilecek." dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde