Dolunayın altında yılbaşı 1000 Euro

Dolunayın altında yılbaşı 1000 Euro

Her ay yaklaşık 50 bin kişinin Full Moon (Dolunay) partilerine katılmak için gittiği Koh Phangan rüzgarı Türkiye’yi de sardı.

Dolunayın altında yılbaşı 1000 Euro
16px
24px
24.12.2010 13:27
ABONE OLgoogle

Her ay yaklaşık 50 bin kişinin Full Moon (Dolunay) partilerine katılmak için gittiği Koh Phangan rüzgarı Türkiye’yi de sardı. Yılbaşına Tayland’ın bu küçük adasında dolunay ışığı altında ve çılgın partilerde girmenin bedeli 1.000 euro...

BU yılbaşı cumartesiye denk geliyor. Ertesi gün pazar ve zaten tatil. Yani hafta sonuyla birleştirip 3-4 gün tatil yapma gibi bir olanak yok. Acentelerden aldığımız bilgiler, yine de yaklaşık 150 bin kişinin bir şekilde takvimini ayarlayıp yeni yılın ilk dakikalarını yurtdışında geçireceği yönünde.

Bunda şaşıracak bir durum yok. Ancak Roma, Venedik, Londra, Paris gibi alışılagelmiş kentlerden sıkılanların tercihlerini bu yıl yepyeni deneyimlerden yana kullandığı dikkatimizi çekti. Bunlardan biri de “Full Moon” ya da Türkçe ifadeyle Dolunay Partileri. Tayland’ın Koh Phangan ve Koh Samui adalarında düzenlenen bu partilerde, yeni yıla dolunay keyfi ve çılgın eğlenceler eşliğinde girmek mümkün.
Neden dolunayı seyretmek için dünyanın bir ucuna gidelim ki? Bu soruya verilebilecek yanıt gayet basit. Koh Phangan’ın dünyanın dolunaya en yakın noktası olduğuna inanılıyor. Kardeşlik, dostluk ve barış duygularının zirveye ulaştığına inanılan dolunay geceleri için adada 1985’ten bu yanan müzik ve eğlence etkinlikleri düzenleniyor.

Partilerin adadaki en bilinen adresi ise Had Rin Rok plajı. Asya’nın bu en büyük sahil partisinde yılın ilk dakikalarını karşılamaya dünyadan milyonlarca kişi adeta akın ediyor. Öyle ki yüzölçümü açısından oldukça küçük olan Koh Phangan bu talebe yetişemeyince, 10 dakika mesafede bulunan ve biraz daha büyük olan Samui adası da kullanılmaya başlamış.
Koh Phangan’daki dolunay partisine katılmak için tek seçenek yılbaşı değil elbette. Ayda en az bir kez düzenlenen bu partilere katılmak için gelenlerin sayısının bazı aylarda 50 bine kadar yükseldiği belirtiliyor.

EKSTRA TURLAR 15-20 EURO

“Dolunay geceleri”nin şöhreti Türkiye’ye de yayılmış durumda. Acenteler, yeni yılın ilk dakikalarını Tayland’ın bu küçük adalarında eğlenerek geçirmek isteyenlere özel turlar düzenlemek için kolları sıvamış durumda. World Travel Service (WTS) yetkililerinden Barış Yumrukçu, bu yıl Full Moon partisi 21 Aralık’a denk geldiği için taleplerin biraz düştüğünü söylüyor. Ancak partiyle yılbaşının denk geldiği geçmiş yıllarda Türkiye’den de kalabalık gruplara hizmet verdiklerini hatırlatıyor.

Yumrukçu, yıl içinde bu partiler için Türkiye’den talebin her yıl ortalama yüzde 50 hızla büyüdüğünü açıklıyor. WTS’nin parti turlarının fiyatı kişi başı 950 euro ile 1.200 euro arasında değişiyor. Bu fiyata İstanbul'dan gidiş geliş ulaşım, 5 gece Samui adasında oda-kahvaltı konaklama, havaalanı transferleri, ada turları ve Full Moon partileri için Koh Phangan ve Samui arası transferler dahil.
Baracuda ile Koh Samui’ye gitmenin kişi başına bedeli, 7 gün oda kahvaltı konaklama ve ulaşım dahil 1.000 euro’dan başlıyor. Mika Tur’un aynı bölgeye yine 1 haftalık turları da yaklaşık 800 euro’dan başlıyor.

WTS ile tatil için Koh Phangan ve Koh Samui’yi tercih edenleri bekleyen sürprizler dolunay partileriyle sınırlı değil. Yumrukçu, özellikle Phangan’ın tropik ormanları ve eşsiz sahillerinin özellikle macera arayan konuklar için ideal olduğunu söylüyor. Rüzgar sörfü, okçuluk, şnorkelle dalış, kano, fil safari gibi turların yanı sıra sürat tekneleriyle sahilleri keşif turu gibi birçok macera dolu deneyim de konukları bekliyor.

İçerikte olduğu gibi fiyat açısından da turlar oldukça çeşitli. Yumrukçu, basit içerikli turların fiyatının 15-20 euro’lardan başladığını söylüyor. Örneğin, adaya özel dövüş sanatı Muay Thai derslerinin saati 10 euro’dan başlıyor. Ancak fil safari ya da dolunayda günbatımında kamp turlarına katılmak için kişi başı 300-400 euro’yu gözden çıkarmak gerekiyor.

Dolunayın karaya en çok yaklaştığı ada

Koh Phangan, 12 bin kişinin yaşadığı 168 kilometrekarelik küçük bir ada. Phangan’ın başındaki “Koh”, Tayland’da konuşulan Tay dilinde ada anlamına geliyor. Ada halkı geçimini balıkçılık ve hindistancevizinden elde ederken, 1985 yılında yolu adaya düşen 20 kişilik bir grupla bu kaderi değişiyor. Grup, dolunayın bu sahile vuruşunun güzelliğinden etkilenerek sabaha kadar eğleniyor. Bu güzelliği başkalarıyla da paylaşınca adanın Head Rin sahilinde her yıl dolunay zamanında partiler yapılmaya başlanıyor. Artık gelenekselleşen bu partilerde Koh Phangan’ın dünyanın dolunaya en yakın noktası olduğuna inanılıyor.

Full Moon partileri için adaya akın edenler arasında aileler, dalış meraklıları, balayı çiftleri ve backpacker’lar (seyahat etmeyi yaşam biçimi haline getirmiş kişiler) var. Partiler sırasında konukların her türlü ihtiyacı düşünülmüş. Bankaların ATM’leri Visa, MasterCard ve para kartlarını kabul ediyor. Ayrıca adada döviz büroları da bulunuyor. Yine de yurtdışında kullanılabilir bir banka kartınız ya da kredi kartınız varsa bu çılgın partilerde üzerinizde fazla nakit taşımamanız öneriliyor.

İlla “kurt adam” olmanıza gerek yok!

Adalarda düzenlenen “ay” partileri Full Moon (Dolunay) ile sınırlı değil. Aynı zamanda her iki adada da Kara Ay (Black Moon) ve Yarım Ay (Half Moon) partileri orgenize ediliyor. Black Moon partilerinin adresi Samui adasındaki “Secret Beach” ya da “Chaweng Beach”. Half Moon partileri ise yine Koh Phangan’da ama bu kez Thong Nai Pan yolunda düzenleniyor.

Yılbaşı gecesi için diğer alternatifler

Yeni yıla farklı girmek isteyenler için tek adres Tayland değil kuşkusuz. Farklı deneyimler yaşamak isteyenlere yönelik turlar düzenleyen Fest Travel’ın da bu geceye özel ilginç seçenekleri var. Şirketin yetkililerinden Başak Çekme, yılbaşı için 200 kişiyi yurtdışındaki bu farklı adreslere taşıyacaklarını söylüyor. Çekme, özellikle Unesco Dünya Mirası listesindeki Meksika, Hindistan, Patagonya ve Avusturya’da Mozart’ın şehri Salzburg’a ilgi olduğunu vurguluyor. Bu turların fiyatı 2 bin 500 ile 6 bin dolar arasında değişiyor.

Baracuda Turizm’den Cem Polatoğlu ise bu yılbaşının yıldızının Sicilya-Palermo olduğunu düşünüyor. Mafya babalarıyla ünlü bölgede yeni yıla girmek oldukça ekonomik üstelik. Polatoğlu, 5 günlük turların fiyatlarının 240 euro’dan başladığını söylüyor. 

2011 dolunay takvimi

19 Ocak Çarşamba
18 Şubat Cuma
19 Mart Cumartesi
17 Nisan Pazar
17 Mayıs Salı
15 Haziran Çarşamba
15 Temmuz Cuma
13 Ağustos Cumartesi
12 Eylül Pazartesi
11 Ekim Salı
10 Kasım Perşembe
10 Aralık Cumartesi
25 Aralık Pazar
31 Aralık Cumartesi

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde