Dolarlar ev için bozuldu

Dolarlar ev için bozuldu

Kredili satışlar azalırken yeni konut satışlarında düşüş olmaması, dövizi olanların konut aldığı yorumlarına neden oldu.

Dolarlar ev için bozuldu
16px
24px
25.04.2014 05:38
ABONE OLgoogle
 Türkiye genelinde Mart ayında yüzde 6 artışla 87 bin 617 konut satıldı. Kredili satışlar azalırken yeni konut satışlarında düşüş olmaması, dövizi olanların konut aldığı yorumlarına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistikleri, piyasalardaki dalgalı ortamda, tüketicilerin konut yatırımından vazgeçmediğini ortaya koydu. Türkiye genelinde Mart ayında 87 bin 617 konut satıldı. Konut satışlarında Şubat ayına göre yüzde 6 artış görüldü. Mart ayı, seçim ortamı nedeniyle yatırımcıların beklemeye geçtiği bir dönem olsa da konut satışlarında görülen artış, birikmişi olan ya da dövizini bozduranların konut yatırımına yöneldiğini gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları da bu dönemde yükseldi

Yeni konut satışı arttı

TÜİK’in rakamlarına göre Mart’ta satılan 87 bin 617 konutun 41 bin 983’ünü sıfır konutlar, 45 bin 634’ünü de ikinci el konutlar oluşturdu. Yeni konutların satışı bir önceki aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre de yaklaşık bin adet azaldı. Yeni konutların satış grafiğini korumasında, konut üreten firmaların uygun kampanya koşullarının yanı sıra dövizin artışıyla, dövizini bozanların yeni konut yatırımlarına yönelmesi etkili oldu.

TÜİK rakamlarına göre, konutta kredili (ipotekli) satışların payı azalmaya devam ediyor. Faiz oranlarının yükselmesi sonucunda, bir önceki yılın Mart ayında 41 bin 809 olan kredili konut satışı, bu Mart’ta 24 bin 465’e kadar geriledi. 

3 aylıkta düşüş var

Türkiye’de geçen ay konut satışlarının yüzde 27.9’unu ipotekli satışlar oluşturdu. 63 bin 152 konut ise diğer satış türleri sonucu el değiştirdi. Bu yılın Ocak-Mart döneminde toplam 257 bin 853 konut satışı gerçekleştirildi. Bir önceki yılın aynı döneminde ise toplam 273 bin 919 konut satılmıştı. Bu rakamlar, aylık konut satışlarında artış olsa da, 3 aylık dönemde yüzde 5.8 düşüşe işaret ediyor. Yılın ilk 3 ayında konut satışlarındaki gerilemede ekonomik dalgalanmalar, siyasi ortam ve seçim belirsizliği etkili oldu. Ancak Nisan’dan itibaren satış rakamlarının toparlanması ve geçen yılki seviyesini koruması bekleniyor.

Yabancıların tercihi İstanbul

GEÇEN yıl Ocak-Mart döneminde yabancılara toplam 2 bin 566 adet konut satılırken, bu yılın aynı döneminde konut satışı 3 bin 640’a yükseldi. Yabancılara Ocak’ta 1.207, Şubat’ta 1.071, Mart’ta 1.362 adet konut satıldı. Mart’ta yabancıların konut tercihlerinde de değişiklik görüldü. Sahil bölgelerini tercih eden yabancıların en çok konut aldıkları şehir Antalya iken ilk kez bu Mart’ta İstanbul Antalya’yı geçti. Mart’ta ilk sırayı 478 konut ile İstanbul aldı. İstanbul’u 459 konut satışı ile Antalya, 65 konut satışı ile Bursa, 64 konut satışı ile Muğla, 59 konut satışı ile Mersin ve 58 konut satışı ile Aydın izledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde