Doların patlamasının nedeni Erdoğan’ın o toplantısı mı

Doların patlamasının nedeni Erdoğan’ın o toplantısı mı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere'deki sözlerinden 1 gün sonra dolar 4,46’yı aştı. Dolar o günden sonra durdurulamadı...

Doların patlamasının nedeni Erdoğan’ın o toplantısı mı
16px
24px
24.05.2018 13:01
ABONE OLgoogle

Türkiye günlerdir, doların yükselişi, Türk Lirası'nın da değer kaybetmesini konuşuyor.

Dolar, Merkez Bankası'nın faizleri yükselterek yaptığı müdahaleye rağmen istenilen noktaya gerilemedi.

Peki, doların bu önlenemez yükselişi nasıl başladı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Mayıs'ta bir dizi temaslarda bulunmak üzere 13 Mayıs'ta İngiltere'ye gitti. Erdoğan'ın yıla çıktığı gün dolar 4,31 TL'ydi.

Erdoğan 14 Mayıs’ta ise şirket ve fon yatırımcılarıyla öğle yemeğinde bir araya gelmişti. Bloomberg TV binasında basına kapalı gerçekleşen yemekte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yer almıştı. Erdoğan, yemeğin ardından Bloomberg TV'ye mülakat verdi. Erdoğan'ın görüştüğü yatırımcılar 'şoke olup kulaklarına inanamamış': Herkesle savaşıyor

Erdoğan yatırımcılarla buluştuğu gün dolar 4.32 TL’ydi.

Erdoğan'ın Bloomberg televizyonuna verdiği röportajda söylediği "Bir defa siz devlet başkanısınız. Halk para politikalarıyla ilgili konularda kimi sorumlu tutar? Bunu Başkan'a soracağına göre para politikalarında etkili olan bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz" demişti. 

“ARTIK UMUT YOK. ARTIK KİMSEYİ DİNLEMİYOR GİBİ GÖRÜNÜYOR"

İngiliz Financial Times gazetesi ise Erdoğan'ı dinleyen yatırımcıların görüşlerine yer vermişlerdi. Gazete haberine “Bankalar ve yatırım fonları, üst düzey temsilcilerini Erdoğan'la yemeğe gönderdiğinde muhtemelen Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ülkesine yatırım için güven vermesini bekliyorlardı” ifadeleriyle başlamıştı.

Financial Times, "Ancak yatırımcılar Bloomberg'in Londra Bürosu'nda Pazartesi günü yenen öğle yemeğinden paralarını Türk Lirası'na, hisse senetlerine veya kamu tahvillerine yatırmak için herhangi bir neden kalıp kalmadığını merak ederek ayrıldı" ifadelerini kullanıp şöyle devam etmişti:

"Erdoğan'ın mesajı tavizsizdi. Gelecek ay yeniden seçilmeyi uman Cumhurbaşkanı, faiz artırımına kararlılıkla karşı olduğunu net bir şekilde söylemesinin dışında, para politikasını daha sıkı kontrol etmeye niyetliydi. Yatırımcılar, aylardır cumhurbaşkanına imkân tanıyor, Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi ve mali disiplini nedeniyle artan cari açığını ve yüksek enflasyonunu görmezden geliyorlardı. Varsayımları, cumhurbaşkanının faiz artırımına karşıtlığını tekrarlamasına karşın, Merkez Bankası'nın 'doğru şeyi' yapacağıydı.”  Bloomberg'den Erdoğan'ı kızdıracak ekonomi yorumu

Görüşmeye katılan bir kaynağın "Cumhurbaşkanı temel faiz oranı teorisine inanmazken, bir ülkeye nasıl yatırım yapabilirsiniz? Türkiye neredeyse yatırım yapılamaz gibi gözüküyor" dediğini aktaran gazete, Türkiye'nin meseleye hiç böyle bakmadığını ve hükümet yanlısı bir gazetenin öğlen yemeğini "18 trilyon dolarlık toplantı" başlığıyla duyurduğunu belirtmişti. Başka bir kaynak da gazeteye “Artık umut yok. Artık kimseyi dinlemiyor gibi görünüyor" şeklinde konuşmuştu.

Financial Times görüşmeye dair bu satırları yazarken hükümete yakın Sabah gazetesi de “18 trilyon dolarlık buluşma” başlığını atmıştı. 

DURDURULAMADI

Erdoğan’ın sözleri tartışılırken, görüşmeden 1 gün sonra 15 Mayıs’ta dolar 4,46’yı aştı.

16 Mayıs’ta ise dolar 4.50’yi aştı. Artık doların yükselişi durdurulamıyordu.

Hükümete yakın medya Erdoğan’ın İngiltere’de yatırımcılarla yaptığı toplantıyı sevinçle karşılamıştı. Görüşmede yatırımcıların daha da umutsuz hale gelmesinin ardından aynı medya doların yükselişinin “dış güçlerin oyunu”olduğunu iddia etti.

4.92’YE ÇIKTI

Dün dolar yeni rekor kırdı. 4.92’ye kadar yükseldi. Erdoğan’ın karşı olmasına rağmen, Merkez Bankası faizleri arttırdı.

İşte doların yükselme hikayesi, İngiltere’deki o toplantıda söylenen “Bir defa siz devlet başkanısınız. Halk para politikalarıyla ilgili konularda kimi sorumlu tutar? Bunu Başkan'a soracağına göre para politikalarında etkili olan bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz" sözüydü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde