Dolardan yeni rekor: İşte yükselişin nedeni

Dolardan yeni rekor: İşte yükselişin nedeni

Dolar rekora doymuyor. Dolar/TL 2,68'i aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Peki dolar neden yükseliyor

Dolardan yeni rekor: İşte yükselişin nedeni
16px
24px
14.04.2015 14:36
ABONE OLgoogle
Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL'de rekorlar devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar/TL bugün 2,6873 ile rekorunu yeniledi. Sepet kur (yüzde 50 dolar, yüzde 50 Euro) da 2,7543 seviyesine kadar yükseldi. TL yaklaşık son 3 aydır benzer para birimlerinden daha kötü bir performans gösterirken bankacılar seçim netleşene kadar TL'deki negatif ayrışmanın son bulmasını beklemiyorlar.

YÜKSELİŞİN ANA NEDENİ

Doların geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi olarak gösteriliyor.

Fed'in diğer gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından önce, bu yıl içinde faiz artıracağı beklentileriyle güçlü seyreden dolar endeksi, Euro'daki değer kaybına paralel 99.990 düzeyine kadar yükseldi, ancak sterlinin beş yılın dip seviyelerinden toparlanması dolayısıyla 100 seviyesini aşamadı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde