Dolarda yükseliş sürüyor, borsa ekside

Dolarda yükseliş sürüyor, borsa ekside

ABD Türkiye ilişkileri yakından takip edilirken son dönemde başta S-400 olmak üzere ikili ilişkilere yönelik artan endişelerle dolar/TL yukarı baskılanmış durumda. Borsa ise dövizdeki artış ve kötü gelen Çin verileri sonrası aşağı yönlü.

Dolarda yükseliş sürüyor, borsa ekside
16px
24px
08.03.2019 11:58
ABONE OLgoogle

Dolar/TL'de yukarı yönlü baskı devam ediyor, dün 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.48'i test eden kur, bugün 5.50'lere doğru hareketlendi.

İşlemcilere göre, başta S-400 gerilimi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor.  Yeni Brunson krizi! Uzmanlar: TL için iyimser olmak zor!

Gün içinde en yüksek 5.4886'yı gören dolar/TL saat 11:31'de 5.4840 seviyesindeydi. Euro/TL de 6.1480'den işlem görüyor. Dolar endeksi ise hafif aşağı yönde 97.483 seviyesinde.

Öte yandan dövizdeki artış ve Çin'den gelen zayıf ticaret verilerinin ardından Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 1 düşüşle 101.200 puanda.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün faiz oranlarına ilişkin yönlendirmesini değiştirerek ilk faiz artışının zamanlamasını en erken gelecek yıla erteledi ve bankalara yeni uzun vadeli krediler sundu. 

ECB'nin para politikasını gevşetme yanlısı sinyallerinin etkisiyle dolar karşısında dün 21 ayın dip seviyesine gerileyen euro hafif toparlandı ve 1.1209 seviyesine geldi.

Ziraat Yatırım'ın piyasa notunda, "Dün Avrupa Merkez Bankası'ndan piyasa dostu adımlar gelse de, büyüme ve enflasyon tahminlerinin ciddi bir şekilde aşağıya revize edilmesi piyasalarda tedirginlik yarattı. Bu sabah da Çin'den ticaret verilerinin zayıf  gelmesi piyasalar üzerinde ilave baskı yaratıyor" görüşüne yer verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde