Dolarda yeni rekor: 2.5236 liraya çıktı

Dolarda yeni rekor: 2.5236 liraya çıktı

Erdoğan'ın Merkez Bankası ve bağımsızlığını hedef alan açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerinin etkisiyle dün 2.50 liraya çıkan dolar yeni güne de bu düzeyin üzerinde başladı.

Dolarda yeni rekor: 2.5236 liraya çıktı
16px
24px
27.02.2015 12:12
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası ve bağımsızlığını hedef alan açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerinin etkisiyle dün 2.50 liraya çıkan dolar yeni güne de bu düzeyin üzerinde başladı. Dolar, 2.5236 lira ile yeni rekor seviyesine çıktı.

Dolar, dün Türkiye'de piyasaların kapandığında 2.50 lira dolayında hareket ederken, bugünün erken saatlerde 2.5085 liraya kadar çıktı. Dolar daha sonra 2.5040 - 2.5050 aralığında hareket ederken, euro da 2.81 lira sınırına kadar yükseldi.

Doları, Erdoğan'ın önceki gün söylediği Merkez Bankası'nı eleştiren, "Bağımsızlık zırhına sığınarak bize karşı tavır takınma. Başka bir yere bağımlılığın mı var bunu söyle" sözleri tetiklemiş, dolar 2.49 liraya dayanmıştı. Erdoğan'ın sözlerinin ardından gündeme gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddiaları da dövizi yukarıya iten nedenler arasında sayıldı.
 
Ancak, dün bu iddiaların Başbakanlık tarafından yalanlanmasıyla dolar 2.4796 liraya kadar geriledikten sonra, ABD'de enflasyonun, Merkez Bankası'nın istediği yükseliş eğiliminde olduğunu gösteren verilerinin açıklanmasıyla yeniden tırmanışa geçti 2.5 liraya çıktı.
 
Dolarda yeni rekor

Merkez Bankası'na yönelik faiz baskaları ve ABD'de faiz artırımının beklenenden erken başlayacağına ilişkin verilere bağlı olarak dolar 2.5236 lira ile yeni rekor düzeyine çıktı. Dolar önceki rekor düzeyine 2.5155 lira ile 11 Şubat'ta çıkmıştı.

ABD'de faiz artırımının erken başlayabileceği olasılıklarının giderek güç kazanması, piyasaya yeni kaynak akışının keilseceği endişesiyle Borsa'yı da etkiledi.

Birinci seansı sonunda yüzde 1.07 düşüşle kapatan Borsa İstanbul Endeksi'ndeki gerileme, banka hisselerinin ortalama yüzde 3.2 düşmesinin de etkisiyle yüzde 2.0'yi geçti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde