Dolara yüzde 1 vergiden sonra bu kez de serbest döviz fonlarının vergisine zam

Dolara yüzde 1 vergiden sonra bu kez de serbest döviz fonlarının vergisine zam

Son günlerde para hareketlerini kısıtlamak amacıyla arka arkaya alınan kararlara bir yenisi eklendi.

Dolara yüzde 1 vergiden sonra bu kez de serbest döviz fonlarının vergisine zam
16px
24px
03.06.2020 08:32
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı kararıyla serbest döviz fonlarında vergi tevkifatı oranı yüzde 15’e çıkarıldı. Daha önce bu oran gerçek kişiler için yüzde 10, tüzel kişiler için yüzde 0’dı.

Karar, döviz ve altın işlemlerinde vergi oranını binde 2'den yüzde 1'e çıkartılması sonrasında serbest döviz fonlarına yönelen talebi kısıtlamayı amaçlıyor. Kararla Koronavirüs salgınıyla azalan vergi gelirinin artırılmasının amaçlandığı da belirtiliyor.

Serbest döviz fonu nedir?

Portföyünün en az yüzde 80’i oranında döviz ve döviz cinsi varlık ve işlemlere yatırım yapan fonlar, serbest döviz fonları olarak adlandırılıyor. Dolar veya Euro almak yerine serbest döviz fonu alarak dövizde gerçekleşecek yükselişlerden yararlanmak mümkün.

Cumhurbaşkanı kararıyla, hem vergi gelirinin artırılması hem de dövize olan talebin azaltılması hedefleniyor.

SPK BAŞVURULARI DURDURDU

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), serbest döviz fonlarının ihracı ile bu fonlara dönüşüm ve pay grubu oluşturmak suretiyle döviz cinsinden pay alım satımının yapılmasına yönelik başvuruların yeni bir karar tarihine kadar değerlendirmeye alınmaksızın işlemden kaldırılmasına karar verdi.

SPK’nın diğer kararları şöyle:

* Serbest döviz fonlarının portföylerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar tarafından döviz cinsinden yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları sadece ilk ihraç aşamasında satın alınarak dahil edilebilecek. Bu araçlar yurt dışındaki ikincil piyasalarda yapılan alım işlemleri ile fon portföylerine dahil edilemeyecek.

* Serbest döviz fonlarının portföylerine dahil edilen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar tarafından döviz cinsinden
yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikalarının toplamı fon toplam değerinin yüzde 30'unu aşamayacak. Söz konusu fonlar tarafından bu varlıklardan yeni alım yapılmamak şartıyla 30.04.2023 tarihine kadar anılan portföy sınırlamasına uyum sağlanması gerekecek.

* Serbest döviz fonlarının portföylerine dahil edilen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden yurt içinde ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları için azami yatırım sınırı bulunmuyor.

* Serbest döviz fonların portföylerine fon toplam değerinin en fazla yüzde 3'ü oranında yabancı varlık ve işlemler dahil edilebilecek.

AMAÇ GAYRİMENKULE YÖNLENDİRMEK

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, döviz alış işlemleri için uygulanan binde 2’lik kambiyo vergisinin yüzde 1’e yükseltilmesi ve altın alım işlemlerinin de bu kapsama dahil edilmesi adımlarını hatırlattı. Gündoğdu, serbest döviz fonlarında vergi oranının yükseltilmesi ile önceki vergi adımlarında tasarrufların menkul kıymetlerden gayrimenkule yönlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Hem TL hem de dövizde mevduat faizlerinin düşürüldüğünü, döviz işlemleri için verginin artırıldığını belirten Gündoğdu, eldeki konut stokunun azaltılması için tasarrufların gayrimenkule yönlendirilmeye çalışıldığını dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde