Dolar yüzde 15 değer kazandı! Milletin geçim derdi siyasetçide yok

Dolar yüzde 15 değer kazandı! Milletin geçim derdi siyasetçide yok

Yerel seçimlerle başlayan piyasalardaki belirsizlik hâlâ sürüyor.

Dolar yüzde 15 değer kazandı! Milletin geçim derdi siyasetçide yok
16px
24px
08.05.2019 09:55
ABONE OLgoogle

31 Mart tarihinden sonra dolar yüzde 15 değer kazandı. YSK’nın İstanbul için yeniden seçim kararı vermesiyle birlikte dolar, TL karşısında hızlı bir yükselişe geçti. Dolar dün gün içinde 6.1985 seviyesine kadar çıkarken, BIST-100 endeksi de satış baskısı altında kaldı.

Ekonomi ve piyasalar açısından 31 Mart ile birlikte belirsizlikler sona erdi derken, YSK’ya yapılan itirazlarla süreç devam etti. TL karşısında sürekli değer kazanan kur 6 lira seviyelerini aştı.

En son enflasyon verilerinden sonra oldukça hareketli bir hal alan piyasalar YSK’nın yeniden seçim kararıyla deyim yerindeyse patladı.

İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından önceki akşam en yüksek 6.1496 seviyesini gören dolar/TL, güne yükselişle başladı.  

Dün 6.1982'ye kadar yükselen kur günü 6.15'te tamamladı. Kur bu sabah da en yüksek 6.1849'u gördü. Euro yüzde 0.5 artışla 6.92'de, sepet kur 6.55'e yükseldi.

Dolar/TL’de kısa vadede 6.00 seviyesinin destek halini geldiğini belirten bankacılar, ilk planda 6.15 seviyesinin izlendiğini, bu seviye üzerinde 6.22’lerin direnç olarak izlendiğini kaydettiler.

AK Parti’nin itirazı üzerine oy çokluğuyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi iptal edilirken, ilçeler için bu yönde bir karar alınmadı.

AK Parti ve MHP’nin iptalini istediği Büyükçekmece ve Maltepe seçimleri de yenilenmeyecek. İptal kararı seçim kurullarının oluşumunun kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle alındı ve YSK kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulları için suç duyurusunda bulundu.

Söz konusu kararın ardından analistler, ekonomi ve piyasalar açısından iki ay daha kayıp dönem olacağını, 31 Mart sonrası söz verilen reform uygulamalarının gecikeceğine dikkati çekiyorlar.

S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler ve TCMB’nin rezervleri gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL’deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor. 

Bir aydan fazla süre önce yapılan seçimlerin hala sonuçlanmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında kalan TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyordu.

Bluebay Asset Management’tan Timothy Ash “Karar, Türkiye piyasalarını ve ekonomiyi seçimlerin yeniden yapılacağı dönemde korunmasız bırakıyor. AK Parti ekonomi yönetiminin 31 Mart’ta yapılan seçimin ardından çok ihtiyaç duyulan politika normalleşmesi sözünü verdiğini hatırlayın. Şimdi iki ay daha belirsizlik ve makro istikrar için potansiyel riskler olacak” dedi. 

ÇİN VERGİSİ MASADA

Dolar, ABD’de üst düzey ticaret temsilcilerinin Çin’in ticaret görüşmelerde verdiği taahhütlerden geri adım attığını belirtmesine karşın dar bir bant içerisinde kaldı. 

Doların önemli piyasa paraları karşısındaki değerini ölçen dolar Endeksi (DXY) önceki seansı neredeyse yatay tamamlamasının ardından salı günü TSİ 09:50’de yüzde 0.11 düşüşle 97.418 puan oldu.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, pazartesi günü Washington’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada Çin’in bazı taahhütlerinden geri adım attığını ve ABD yönetiminin cuma günü Çin malların yönelik vergi artırımı planladığını belirtti.

Daiwa Securities kıdemli döviz stratejisti Yukio Ishizuki “Çin’in açısından müzakerelerde bir kırılma olması yurt içi ekonomi için pek iyi değil. Bence o veya bu şekilde bir anlaşmaya varmak istiyorlar” dedi. Dolar, salı günü euro ve sterlin karşısında da bir miktar geriledi. Euro/dolar paritesi 1.1210’dan işlem görürken sterlin/dolar 1.3122’den alıcı buldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde