Dolar ve borsa türbülanstan çıktı! Dolar ne kadar oldu?

Dolar ve borsa türbülanstan çıktı! Dolar ne kadar oldu?

ABD ve İran arasında bir sıcak çatışma ihtimalinin şimdilik ortadan kalkmasıyla birlikte dolar/TL 5.90 seviyesinin de altına indi. Piyasa bugün saat 10:00'da açıklanacak işsizlik rakamlarını bekliyor.

Dolar ve borsa türbülanstan çıktı! Dolar ne kadar oldu?
16px
24px
10.01.2020 09:34
ABONE OLgoogle

İran’ın yeni bir saldırı olmadıkça misilleme yapmayacağını, ABD’nin ise müzakereye açık olduklarını açıklaması hem emtialar üzerinde hem de kur tarafında yerini sakinliğe bıraktı. Dolar/TL 5.86’ya geriledi. Altın bin 540 dolardan işlem görürken, petrol fiyatları da 65 dolara kadar düştü.

Savaş ihtimalinin büyük ölçüde ortadan kalmasıyla dolar dün 5.8595 liraya kadar gerilerken Borsa İstanbul'da da alımlar güç kazandı. Dün serbest piyasada dolar 5.9270 liradan, Euro ise 6.5940 liradan güne başladı.

Borsa İstanbul BIST100 endeksi ise dün 117 bin puanı aşarak son 22 ayın zirvesinde kapattı.

Küresel piyasalar ABD ve İran geriliminin ardından, oldukça dalgalı bir süreci geride bıraktı. Yeni yılın ilk haftalarında, Çin ile neredeyse anlaşmaya varan ABD bu sefer İran’ın askeri liderlerini öldürmesiyle piyasanın tansiyonunu yeniden yükseltti. Böylece yatırımcılar risk iştahlarını azaltmak amacıyla güvenli liman arayışına yöneldi. Altın rekor seviyelere ulaştı. Petrol fiyatları hızla yükseldi. Dolar/TL ise yeniden 6 lira sınırına çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarıyla ABD ile İran arasındaki tansiyonun azalması petrol fiyatlarının gerilemesine ve buna paralel Türk lirası varlıkların üzerindeki baskının kalkmasını sağladı. Dolar/TL, piyasadaki olumlu seyirle 17 Aralık 2019’dan bu yana en düşük seviye olan 5.86 seviyesini gördü.

2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 26 baz puan azalışla yüzde 11,56’yı test etti. Analistler, dolar/TL’deki düşüşün önemli destek seviyelerinin kırılmasıyla ivme kazandığını ve son iki gün dikkate alındığında, Türk lirasının, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı sergileyen para birimi olduğunu ifade etti.

Dolar/TL, son iki günde yüzde 1,6 değer kaybetti. Risk iştahındaki artışın emtia fiyatlarında önemli düşüşe neden olduğunu belirten analistler, Brent petrolün varil fiyatının ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları sonrası yaklaşık yüzde 4 değer kaybettiğine dikkati çekti.     

Güvenli liman alımlarının azalması ve küresel hisse senetlerinin zemin kazanması ile birlikte kasım ayından bu yana ilk kez iki gün üst üste düşüş göstermeye yöneldi. Sert düşüşe karşın, altın bu yıl halen artıda ve 2019 yılındaki yüzde 18’lik kazancını daha da artırmış durumda.

Yatırımcılar halen dikkatlerini halen altın tutmanın fırsat maliyetini düşüren düşük faiz oranları üzerinde tutarken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı riski, kısmi ticaret anlaşmasının ötesine bir ilerlemenin halen sorgulandığı bir ortamda gündemdeki yerini koruyor.

Irak’taki ABD üslerini bombalamasıyla da bin 612 dolar seviyesine çıkarak son 6 yılın zirvesini gördü. İran’ın yeni bir saldırı olmadıkça misilleme yapmayacağını, ABD’nin ise müzakereye açık olduklarını açıklaması ile jeopolitik risk hafta başına oranla azaldı.

Altın da 6 yılın zirvesinden bin 540 dolar seviyesine geriledi. Aynı gelişmelerle 71 dolar üzerine çıkan Brent petrol de tansiyonun düşmesi ile 65 dolar seviyesine geriledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde