Dolar ve Euro neden düşüşte

Dolar ve Euro neden düşüşte

Gelişmekte olan ülkelere para girişi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle dolar ve euro son 3 ayın en düşük seviyelerine geldi.

Dolar ve Euro neden düşüşte
16px
24px
27.11.2018 09:45
ABONE OLgoogle

Gelişmekte olan ülkelere para girişi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle dolar ve euro son 4 ayın en düşük seviyelerine geriledi. Morgan Stanley ve UBS'in raporlarından da güç alan Türk Lirası, dolar karşısında 5.22'nin altına gerileyerek ağustos ayından bu yana yüzde 15'e yakın değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu. Euro ise 5,9250 seviyelerine kadar geriledi.

KURLARI DÜŞÜREN 4 ANA SEBEP

Gelişmekte olan ülke piyasaları arasında özellikle Güney Afrika ve Türkiye'ye çok ciddi para girişi yaşanıyor. Kurlardaki bu düşüş için 4 ana sebep gösteriliyor: FED'in 2019'da agresif faiz artırmayacağı beklentisi ile ABD 10 yıllık faizlerindeki düşüş, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye cari açığını azaltması, ABD-Türkiye ilişkilerinin düzelmesi ve TL'nin faizinin yüksek olması. "Türk Lirası'na Londra'dan ciddi bir talep var. Net satıcı yabancılar" diyen analistlere göre, yerli kurumsal taraftan talep hala devam ediyor. Döviz mevduatlarındaki artış da buna işaret ediyor. Fakat kurumların önümüzdeki döneme ilişkin ödemeleri için alım yaptığı belirtiliyor. Yerli bireysel yatırımcının ise satış tarafından olduğunu söyleyen analistler, "Her düştüğü seviyeden alım yapan yerli yatırımcı kur çıkmadıkça yoruldu. Vatandaşın gündeminde dolar hafifledi" dediler.

GARANTİ HİSSELERİ DALGALANDI

Petrol fiyatlarındaki düşüşün yanısıra, Morgan Stanley'in 'Gelişen piyasalarda ayı piyasasının sonuna gelindi' rapora ve UBS'in 'Türk banka hisselerini artır' tavsiyesi Borsa İstanbul'da yükselişe neden oldu. Öte yandan, İspanyol bir internet sitesinde BBVA'nın Türkiye'den çıkabileceğine yönelik haberlerin etkisiyle Garanti Bankası hisse senetlerinde satışlar yaşanırken, haberin yalanlanması sonrasında kayıplar telafi edildi. Borsa endeksi 94 bin seviyelerinde hareket etti. Tahvil bono piyasasında 10 yıllık tahvil yüzde 16,53'e gerilerken, iki yıllık faizler yüzde 20,29'dan günü kapattı.

2018'İ HANGİ SEVİYEDEN KAPATACAK?

Dünya gazetesinden Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre; dolar kurunun 2018 yılını hangi seviyeden kapatacağı merak konusu. Yıla 3,79 seviyelerinde başlayan ve yıl içerisinde 7,21 seviyelerini gören dolar/TL'nin yılı 5'in üzerinde kapatmasına kesin gözle bakılıyor. Enflasyon ve cari açıktaki düşüşün devam etmesi ve önümüzdeki günlerde Halkbank ile ilgili bir ceza gelmemesi gibi olumlu senaryoya göre kurun 20 kuruş daha düşecek yeri olduğunu ifade eden bazı analistler, bu üç ana habere kitlendiklerini söylüyorlar. Bu senaryoya göre, 10 yıllık faizler yüzde 15'e inebilir' Borsa Endeksi ise 100 bine çıkabilir. Bir başka analiste göre, bu düşüşün arkasında temel bir sebep olmadığı için önümüzdeki günlerde kâr realizasyonu ile kur tekrar yükselecek ve 2018'i 5,4550 seviyelerinden kapatacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde