Dolar rekor kırıyor, Türk Lirası neden eriyor?

Dolar rekor kırıyor, Türk Lirası neden eriyor?

Dolar/TL Asya piyasalarının açık olduğu, Türkiye’nin gece saatlerine denk gelen illikit piyasada 7.8’e kadar yükseldi. Gün içinde ise 7.82’yi aştı. Avro/TL ise 9.1367’yi gördü.

Dolar rekor kırıyor, Türk Lirası neden eriyor?
16px
24px
29.09.2020 07:33
ABONE OLgoogle

Geçen hafta faiz artırımı ile başlayıp, swap limitlerinin esnetilmesi ile devam eden, bu hafta da bankaların üzerindeki kredi baskısını azaltan aktif rasyo indirimiyle süren hamleler TL’deki erimeyi durduramıyor. Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) söz konusu bu üç hamlesine rağmen dolar/TL dün 7.8294’ü, Avro/TL 9.1367’yi gördü. İngiliz Sterlini ise 10 TL’yi aştı. Ekonomistlere göre, Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşananların TL’deki erimeye sınırlı bir etkisi olsa da ana sebep kötü ekonomi yönetimi. 

“TL’ye olan güven inanılmaz sarsıldı. Bunu yeniden tesis etmek çok mümkün değil” diyen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, “Güçlü döviz talebi varken döviz arzının artmaması, net rezervlerin sürekli azalması, cari işlemler dengesinin bozulmaya devam etmesi, yabancıların Türkiye’den kaçması, yüksek enflasyon, faizleri baskıyla düşük tutmaya çalışmak, kredi derecelendirme kuruluşlarının neredeyse batık sayılabilecek notlar vermesi gibi sorunlar varken, TL tabii ki eriyecektir” dedi.

ÇÖZÜM SUNACAK YÖNETİM YOK

TL’deki hızlı değer kaybının yeniden tesis edilmesi konusundaki karamsarlığını da dile getiren Karatepe, şöyle devam etti: “Dövize olan yüksek talebin kaynağına bakmamız lazım. Döviz arzı da yükselmiyor. Çünkü ihracat azalıyor, yabancı sermayi girişi olurdu, o da yok. Turizm gelirleri de salgının da etkisiyle çok azaldı. Ekonomideki gerçekleri kabullenip çözüm üretecek politikalar gerekiyor. Maalesef bunu yapabilecek bir ekonomi yönetimi yok.” 

İktisatçı Dr. Murat Kubilay ise “Atılan adımlar beklentileri karşılamadı. Başka taahhütler verilmeli. Eksi reel faiz vermekten acilen vazgeçilmeli” diye konuştu.

Gamze Bal/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde