Dolar rekor kırdı: Piyasalar tepetaklak

Dolar rekor kırdı: Piyasalar tepetaklak

Fed kararına dolar / TL kurundan yüksek bir tepki gelmezken siyasetteki yolsuzluk depremi dolar kurunu yükseltiyor

Dolar rekor kırdı: Piyasalar tepetaklak
16px
24px
19.12.2013 15:32
ABONE OLgoogle

ABD Merkez Bankası'nın (FED) gevşek para politikasının bir parçasını oluşturan tahvil alımlarının miktarını azaltma kararı alması ardından dolar 2.06 TL seviyesini aştı.

 ABD Merkez Bankası’nın (FED) gevşek para politikasının bir parçasını oluşturan tahvil alımlarının miktarını azaltma kararı alması ardından dolar 2.06 TL seviyesini aştı.

ün Fed’in varlık alımlarını azaltma kararına ilk tepki olarak 2,06′yı gören dolar, bugün Merkez Bankası’nın 23 Aralık’taki döviz satım ihalesinde tutarı 100 milyon dolardan 250 milyon dolara çıkarması sonrasında dolar 2,05′in altına inmişti.

Ancak içeride devam eden rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun etkisiyle dolar yeniden 2,0720′ye yükseldi. Dolar 5 Eylül 2,0840′a yükselerek tüm zamanların en yüksek değerini görmüştü.

Sepet bazında TL ise Fed’in tahvil alımlarını azaltmasına ek olarak politik riskler nedeniyle tarihi zirve olan 2,45′i aştı.

EURO REKOR KIRDI

 Operasyonun döviz piyasalarına etkisi Euro cephesinde de yansıyor. Sabah saatelerinde 2.81 TL’de bulunan Euro/TL kuru 2.8350 TL’ye ulaşarak tarihi rekorunu kırdı.

BORSADA DÜŞÜŞ YÜZDE 3′E DAYANDI

 Dolardaki yükselişle birlikte borsada da düşüş hızlandı. İlk seansta açılıştaki yüzde 0.8′lik düşüşün ardından toparlanan borsa doların yükselmesiyle ilk seansı yüzde 0,93′lük kayıpla 70.755,42 puandan kapadı. Emniyet Genel Müdürü Hüseyin Çapkın‘ın görevinden alındığı haberinin ardından piyasada hareketlilik artarken doların artışına paralel borsada değer kayıpları arttı. Borsa şu dakikalarda düne göre yüzde 2,07 kayıpla 69 bin 938 puandan seyrediyor.

FAİZ YENİDEN ÇİFT HANE

10 yillik gösterge tahvilin bileşik faizi FED’in tahvil alımlarını azaltması ve politik riskler nedeniyle en son 6 Eylül’de gördüğü yüzde 10 seviyesine yükseldi.

OYNAKLIK SÜRECEK

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, “Finansal piyasalardaki oynaklığın kısa vadede sona
 ermeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye özelinde son gelişmeleri de göz önünde bulundurduğumuzda, TL’deki zayıf seyir ve tahvil faizlerinde de yüksek seviyeler devam edebilir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde