Dolar neden yükseliyor?

Dolar neden yükseliyor?

Gerginlik, piyasaların ateşini yükseltti. Bankalararası piyasada dolar 1,5680'ye kadar çıktı. İşte dolardaki yükselişin nedenleri..

Dolar neden yükseliyor?
16px
24px
21.12.2010 05:50
ABONE OLgoogle

Kuzey ile Güney Kore arasında tırmanan gerginlik, piyasaların ateşini yükseltti. Bankalararası piyasada dolar 1,5680'ye kadar çıktı. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi de doların yukarı yönlü hareketinde etkili oluyor. Bankacılar TCMB'nin kararlarının ardından cuma gününden bu yana piyasadan yaklaşık 2 milyar dolar çıktığını kaydediyor. Ekonomistler, yıl sonu sebebiyle azalan likidite sonucu kurda yükselişin devam edebileceğini belirtiyor.

Kore Yarımadası'ndaki tatbikat gerginliği ve Avrupa ekonomilerine yönelik belirsizlik, geçen hafta TCMB'nin aldığı kararla yükselişe geçen doların yeni haftaya da çıkışla başlamasına sebep oldu. Dolar/TL kotasyonları dün 1,56 seviyesini aştı ve günü 1,5680 liradan kapattı. Bu veriler sonucunda serbest piyasada dolar yaklaşık 5 aylık aradan sonra 1,5600 liranın üstüne çıkarak günü 1,5630 liradan kapattı.

Bankacılar, Merkez Bankası'nın kararlarının ardından cuma gününden bu yana piyasadan yaklaşık 2 milyar dolar çıktığını söylüyorlar. Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Yıl sonu yaklaştığından piyasada likidite yok ve dolar/TL oldukça hızlı yükseliyor. Öte yandan Londra'dan hedge fonların alımlarını da görüyoruz." dedi. Dış piyasalardaki temkinli hava ve dolardaki yükseliş İMKB'de yatay seyre yol açtı. Borsa, gün sonunda binde 4 değer kaybederek 63 bin 501 puandan kapandı.

Bankalararası piyasada dolar 1,5680'e kadar yükseldi. Cuma günü spot kapanışta 1,5360 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, dün sabah ilk işlemlerde 1,5410 seviyesindeydi. Merkez Bankası Politikası Kurulu'nun (PPK) son toplantısında yaptığı hamleler, geçen haftaya damgasını vurmuş, alınan kararlar TL'nin değer kaybında etkili olmuştu.

Para Politikası Kurulu, sıcak para girişini caydırmak ve uzun vadeli fonlamayı artırarak cari açığı azaltacak önlemler kapsamında politika faiz oranını yüzde 7'den yüde 6,50'ye çekmiş ve zorunlu karşılık oranlarını artırmıştı. Son iki haftalık süreçte piyasadan çıkışların devam ettiğini ve faiz indirimlerinin devam edeceğinin konuşulduğunu söyleyen bir bankanın döviz işlemcisi, "TL'nin zayıf seyrinin sürmesini bekliyorum, en azından yurtdışından giriş görmemiz gerekiyor durulabilmek için. Likidite geçen hafta da çekilmişti, yıl sonu nedeniyle bu hafta da az olur, o nedenle TL güçsüz kalmaya devam eder." dedi.

TL tarafında geçen hafta daha çok iç piyasadaki gelişmelerin takip edildiğini ve TCMB'nin aldığı önlemlerin kısa vade için Türkiye'ye gelen özellikle yabancı yatırımcıları rahatsız ettiğini hatırlatan başka bir bankanın döviz masası işlemcisi, kasım ayının başından beri dolar/TL'de devam eden yükseliş trendinin TCMB toplantısının ardından yeni bir zirve yaptığını söyledi. Aynı bankacı, "Dolar/TL de 1,5600 ve bu seviyenin geçilmesi durumunda 1,5930'ları hedefleyen bir hareket olabilir. Kurun gerilemesi durumunda ise 1,5380 ve 1,5285 seviyeleri önemli." şeklinde konuştu. Haftanın ilk iş gününe 1,5480 liradan başlayan dolar, gün sonunda 1,5630 liradan, Euro ise 2,0500 liradan el değiştirdi.

Dolardaki yükselişle birlikte Borsa 60 bine kadar inebilir

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), bir miktar daha düşüşün olabileceğini, Borsa'nın ilk etapta 60 bin seviyelerine kadar inebileceğini söyledi. Doların yükselişiyle birlikte Borsa'da bir miktar daha düşüş olacağını tahmin ettiklerini belirten Toğuç, "İMKB'de daha aşağıya doğru geleceğiz. İlk etapta 60 bin seviyelerine kadar inebilir. Ama ondan sonra global ölçekli gelişmeler takip edilerek daha aşağıları test etmesi mümkün gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

Yurtdışında ABD'nin şu aralar göstergelerinin biraz daha olumlu seyrettiğini, ancak Avrupa tarafında risklerin devam ettiğini anlatan Toğuç, böyle bir çerçevede bir miktar paranın gelişmekte olan ekonomilerden çıkmasının beklenebileceğini dile getirerek, "Dolar da hem Euro hem de gelişmekte olan para birimleri karşısında bir miktar değer kazanacak gibi görünüyor." dedi. Türkiye tarafında ise Merkez Bankası tarafından geçen hafta sıcak paraya karşı alınan önlemlerin çok önemli olduğunu bildiren Toğuç, Merkez Bankası'nın kararlarının faydalarının orta vadede görüleceğini dile getirdi. Toğuç, "Türk Lirası üzerinde ciddi bir risk veya ciddi bir baskı görmüyoruz. Bir miktar daha değer kaybetmeye devam edecek gibi duruyor." dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde