Dolar neden düşüyor? Yabancı sermayenin bir bildiği mi var!

Dolar neden düşüyor? Yabancı sermayenin bir bildiği mi var!

Londra merkezli işlemlerin hakim olduğu dolar/TL'de 5.75 seviyeleri test edildi...

Dolar neden düşüyor? Yabancı sermayenin bir bildiği mi var!
16px
24px
05.06.2019 21:44
ABONE OLgoogle

Bayram tatili sebebiyle yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günde dolarda değer kaybı etkili oldu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentisinin yeniden konuşulmaya başlanması, aşağı yönlü harekette etkili oldu.

Fakat aynı zamanda da doların tavrını etkileyen bir diğer unsur S-400 krizi olarak gösteriliyor.

İş dünyasından siyasi analistlere, ekonomistlere hatta bir dönem AKP içinde yer almış eski siyasetçilere giderek aynı soruları soruyorlar. S-400'ler konusunda karar gerçekten kesin mi, İstanbul seçimleri ne olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram namazı çıkışında hem içeride hem dışarıda yakından takip edilen iki konu hakkındaki görüşlerini iletti. S-400'lerde geri adım atılmayacağını söyledi.

Bu konuda DW Türkçe’de bir analiz kaleme alan Murat Sabuncu ise yabancı yatırımcıların S-400 konusunda verdiği sinyallere dikkat çekti.

“Bir süredir Türkiye'ye para getiren yabancı fonların üst düzey yöneticilerinin ziyaretleri sıklaştı” diyen Sabuncu analizinde şu ifadelere yer verdi:

“Ziyaret ettikleri kaynaklarımdan birisi ‘S-400'leri Batı'dan kopmaya yönelik ciddi bir adım olarak algılıyorlar. Hala kuvvetle vazgeçilebileceğini ya da ara formül bulunacağını düşünüyorlar, aksi takdirde gelen paranın kendisinde ya da faizinde büyük sorunlar yaşanabileceğinden bahsediyorlar’ diye konuştu.

(…)

S-400'lerin teslim alınması konuşulduğunda Türkiye'nin riskleri F-35 programından dışlanma ve ABD Kongresi'nin Ağustos 2017'de çıkardığı ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına alınacağı şeklinde sıralanıyor. Elbette ikisi de ülke için zorluklar taşıyor. Ancak neredeyse tamamı NATO-ABD üretimi savunma sanayinin ne olacağı hiç tartışılmıyor.

Bir dönem devletin en üst yönetim makamlarında birinde yer almış şimdi Erdoğan ile mesafeli bir siyasetçi durumu şöyle özetliyor:

‘‘Türkiye egemen bir ülke olarak istediği kararı alır' deniyor. İyi de bunun egemenlikle ne ilgisi var. Bu bir silah envanteri işi. Sizin envanterinizin neredeyse tamamı NATO'dan. Türkiye'de ve başka ülkelerde radar sistemleriniz var. Bu radarlar ile bu silah ya da Rusya'dan alabileceğinizi söylediğiniz uçaklar nasıl entegre olacak? Tabii bunu ülkede tartışacak/anlatacak kimsenin kalmaması da ayrıca vahim bir durum.’

Şimdi herkesin gözü 28 Haziran'da Tokyo'da başlayacak G-20 liderler zirvesinde. Erdoğan ile Trump'ın burada görüşebileceği bilgileri yansıyor. 29 Mayıs'ta iki liderin telefon konuşması sonrasında S-400'ler konusunda en azından 23 Haziran seçimleri geçene kadar ABD'nin Türkiye'yi "sıkıştırmayabileceği" konuşuluyor. Peki ya sonrası? Elimde en azından bir grup yabancı yatırımcının yanıtı-tahmini var, tekrarlıyorum: S-400'lerden vazgeçilecek ya da bir ara formül bulunacak.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde