Dolar kuru için kritik tarih 13 Aralık

Dolar kuru için kritik tarih 13 Aralık

Dolar kurunda kritik eşiğe geçiliyor. TCMB'nin 25 Ekim tarihli faiz kararının ardından gözler 13 Aralık'a çevrildi.

Dolar kuru için kritik tarih 13 Aralık
16px
24px
22.11.2018 08:37
ABONE OLgoogle

Merkez Bankasının sıkı para politikasına geçtiği son aylarda, 13 Aralık'ta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısı önem taşıyor. TCMB'nin faiz kararı, dolar/TL açısından kısa vadede ciddi bir etkiye dönüşebilir.

Murat Çetinkaya liderliğinde toplanan Para Politikası Kurulu, 13 Eylül'de politika faizinde 625 baz puan artış kararı almış, 25 Ekim'de ise faizi sabit tuttuğunu açıklamıştı.

Dolar kurunda özellikle yurt içi verilerin etkili olduğu bir evredeyiz. Kasım ayının başında açıklanan enflasyon rakamlarının ardından, sanayi üretim endeksi, ciro endeksleri, perakende satış endeksi, işsizlik oranları ve yapı izin istatistikleri Türkiye ekonomisiyle doğrudan ilişkili veriler olarak öne çıkıyor. Bugün açıklanan konut satış istatistikleri ise olumlu bir veri olarak göze çarpıyor.

Kurda yurt dışı gelişmelerin de belli bir düzeyde etkinliğinden söz etmek mümkün. ABD-Çin arasında yaşanan ticaret gerilimi başta olmak üzere FED'in 8 Kasım tarihli faiz kararı, dolar/TL paritesinde etkili olan yurt dışı gelişmeler olarak etkili.  

Merkez Bankasının 13 Aralık'ta politika faizine ilişkin vereceği kararın hangi yönde olacağını henüz öngörmek zor. Ancak analistlere göre; TCMB'nin sıkı para politikası, daha çok örtülü bir faiz anlayışı çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu politika faizi doğrudan artırmayıp  swap işlemlerini sınırlama, döviz likiditesi vb. hamlelere dayanıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde