Dolar kuru 4.13 TL seviyesini de aştı

Dolar kuru 4.13 TL seviyesini de aştı

Dolar kuru tarihi zirvesini 4.1358 TL seviyesine taşırken, şu dakikalarda 4.13'li seviyelerde işlem görüyor. Euro kuru 5 TL üzerindeki hareketini sürdürürken, Sterlin 5.8616 TL ile yeni rekorunu kırdı.

Dolar kuru 4.13 TL seviyesini de aştı
16px
24px
10.04.2018 11:37
ABONE OLgoogle

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı, Rusya piyasalarında yaşanan sert kayıplar ve artan jeopolitik endişelerle Türk Lirası da geriliyor. Dolar/TL, tarihi rekor seviyesini 4.1358 TL'ye taşırken, saat 16.47 itibarıyla 4.1309 seviyesinde hareket ediyor.

Euro/TL 5.1137 TL ile tüm zamanların rekorunu kırarken, şu dakikalarda 5.1066 seviyesinde bulunuyor. Sterlin/TL ise 5.8616 ile rekor kırarken, sonrasında 5.85'lü seviyelere işlem görüyor.

Piyasalar bugün gerçekleşecek Hazine ihalesini de yakından izliyordu. Ancak ihalede oluşan faizler ve ihaleye gelen talep piyasanın öngördüğünden çok da farklı olmadığı için yeni bir etki yaratmadı

Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybı da dolar/TL'yi baskılayan bir başka unsur.

Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bankacılar bugün gerçekleşecek Hazine'nin 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ihracına gelecek talebin yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Öte yandan bugün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum yapması bekleniyor.

Hazine bugün mart ayı başından düne getirisi 150 baz puana yakın yükselen ve 8 Mart 2028 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

"Talep yakından izlenecek"

Bir bankanın bono masası işlemcisi, "TL'de satışlar kuvvetli. ABD faizlerine bakınca ocak ayındaki yüzde 2.40'lı seviyelerden bugünlerde yüzde 2.80'e yükselmiş durumda. TL cinsi sabit getirili varlıkların hepsinde sert satışlar görülüyor" dedi ve ekledi:

"Bugün ihalesi gerçekleştirilecek 10 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13 üzeri bir fırsat olarak görülebilecek seviyeler ancak işlemlere baktığımızda alım yönlü böyle bir ilginin henüz başladığını göremiyoruz. İhalede talep olacaktır, aksi halde yeni bir satış baskısı yaşanabilir ancak yabancı talebi ne kadar kuvvetli olacak bu önemli ve yakından izlenecektir."

İki yıllık gösterge faiz yüzde 14.39, 10 yıllık gösterge faiz yüzde 13.06 seviyesinde yer alıyor.

Dolar/TL'de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Borsada yüzde 2'nin üzerinde kayıp var

Güne artıda başlayan Borsa İstanbul'da da satıcılı görünüm ağırlık kazandı. BIST 100, 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 110.179 seviyesine geriledi. Borsa saat 13:45'de yüzde 1.8 kayıpla 111.040 seviyesinde yer aldı.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 112.500 seviyesinin destek, 115.500 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi.

"Satış baskısı altındayız"

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Murat Barışık, BIST 100 endeksinde 110.300 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamanın çalışacağı ve tepki alımlarının geleceği görüşünü savundu.

Murat Barışık yaptığı açıklamada, aslında genel olarak gelişmiş ülkelerde bir sıkıntı bulunmadığını, ABD ve Avrupa tarafının olumlu göründüğünü kaydederek, "Rusya'da son iki gündür yaşanan düşüş genel olarak gelişmekte olan piyasalar üzerinde, hem kur hem piyasalar üzerinde baskı yaratmakta. Biz de sabahtan beri yoğun satış baskı altındayız" diye konuştu.

Endeksin 200 günlük ortalaması olan 110.300 seviyesinde tutunma çabası gösterdiğinin altını çizen Barışık, "Gün içerisinde anlık sarkmalar olsa da 110.300 seviyesindeki 200 günlük ortalama kritik bir noktadır. Bu noktanın çok hızlı geçilmesini beklemiyoruz. Buralardan bir tepki gelmesi olasıdır. 200 günlük ortalama üzerinde bir kapanış satışları rahatlatacaktır. Şu an panik satış yaşanmakta. Ancak Borsa İstanbul'daki işlem hacmi düşük seviyede. Yoğun bir hacimle geri çekilen bir piyasa yok. 3000 puanlık düşüşe rağmen düşük bir işlem hacmi var" dedi.

Murat Barışık, tepki alımları sırasında 111.000 ve 112.500 seviyelerinin direnç noktası olarak takip edilebileceğini dile getirdi.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde