Dolar kritik eşik 2.70'i de aştı

Dolar kritik eşik 2.70'i de aştı

ABD para birimi 2.6937 liraya tırmanarak, analistlerin “kritik eşik” diye nitelendirdiği 2.70 liraya dayandı.

Dolar kritik eşik 2.70'i de aştı
16px
24px
15.04.2015 11:28
ABONE OLgoogle
Dolar yeni güne yeni bir tarihi zirve ile girdi. ABD para birimi 2.6937 liraya tırmanarak, analistlerin “kritik eşik” diye nitelendirdiği 2.70 lirayı aştı.

Güne 2,69'un üzerinde başlayan Dolar/TL 11:18'de 2,7049'u gördü.

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 15,8'e ulaştı.

Bankacılar TL'deki seyrin seçim riskini ve seçim sonrası Türkiye'nin uzun vadeli ekonomi politikalarının ekseni üzerindeki soru işaretlerininin TL fiyatlamaları içinde olduğunu belirtirken seçim anketlerinin ise AKP hükümetinin geleceğine ilişkin tek bir sonuç göstermediğini belirtiyorlar. HDP'nin yüzde 10'un üzerinde oy alması halinde AKP'nin zayıflayabileceğini hatta koalisyon hükümeti ihtimali bile doğabileceğini belirten bankacılar TL'nin mevcut seviyesine bu risklerin yansıdığına dikkat çekiyor.

TL yaklaşık son 3 aydır benzer para birimlerinden daha kötü bir performans gösterirken 
bankacılar seçim netleşene kadar TL'deki negatif ayrışmanın son bulmasını beklemiyorlar. 

Bununla birlikte Doların başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi de 12 yılın zirvesine yakın seyrederek kurda yukarı yönü ayrıca destekliyor.

Doların geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi, olarak gösteriliyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde