Dolar düştü, şirketler iki günde 1,5 milyar dolar aldı

Dolar düştü, şirketler iki günde 1,5 milyar dolar aldı

Dolardaki düşüşü şirketler alım fırsatı olarak gördü. Bankacılara göre haftanın ilk iki gününde firmalar 1,5 milyar dolar satın aldı.

Dolar düştü, şirketler iki günde 1,5 milyar dolar aldı
16px
24px
08.10.2015 05:33
ABONE OLgoogle
FED'in faiz artırımı bu yıl içinde yapmayabileceğine ilişkin değerlendirmeler sebebiyle dolar, uluslararası piyasada değer kaybetti. TL karşısında da gerileyen dolar dün 2,91 lira seviyesine indi. Dolardaki düşüşü şirketler alım fırsatı olarak gördü. Bankacılara göre haftanın ilk iki gününde firmalar 1,5 milyar dolar satın aldı.

Amerikan Merkez Bankası FED'in ekonomik göstergelerin beklentilerin altında gelmesiyle faiz artışını bu yıl içinde yapmayabileceğine ilişkin beklentiler, dünyada doların değerini düşürdü. Türkiye'de döviz borcu olan şirketler, bu düşüşü fırsat bilerek büyük tutarlarda dolar satın alma yoluna gitti.

Merkez Bankası verilerine göre 174,8 milyar dolarlık döviz açık pozisyonu bulunan şirketler, dolar kurundaki her artışta milyarlarca lirayı bulan kur zararları yazdı. Dolardaki fiyat hareketlerini yakından takip eden firmalar, eylül ayı sonunda 3,07 lirayı gören doların ekim ayı başından bu yana gerilemesi ve 3 liranın altına inmesini alım fırsatı olarak değerlendirdi. Dolar dün saat 17.21 itibarıyla serbest piyasada 2,9175 lira seviyesindeydi. Bankacılık sektöründen aldığı bilgileri derleyen Business HT, şirketlerin yeni haftanın ilk iki gününde 1,5 milyar dolar satın aldığını duyurdu.

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, “Kurdaki yükseliş ve oynaklığın (votalitenin) artması dövizde açık pozisyonda olan şirketlerde ciddi bir tedirginlik oluşturuyordu.” dedi. Macit, şirketlerin dolardaki bu düşüşü açık pozisyonlarını kapatmak adına bir alım fırsatı olarak kullanmış olabileceğini söyledi.

Dolar kuru, Saray'ın Merkez Bankası'na faiz indirme baskısı yapması, koalisyon kurulamaması ve Merkez'in politika faizini piyasa faizlerinden aşağıda tutması ve FED'in faiz artışına gidecek olması sebebiyle yılbaşından bu yana yüzde 25'ten fazla yükseldi.

2015'in ilk günü 2,34 seviyelerinde olan dolar, Eylül 2015'te 3,07 lira seviyesini gördü. Yaklaşık 10 ayda dolar kurunda yaşanan 62 kuruşluk yükseliş yaşanırken, bu durum 175 milyar dolar döviz açık pozisyonu bulunan şirketlerin borcunun 110 milyar liradan fazla artmasına yol açtı. Tarihi rekor olan 3,07'lik dolar/TL kurunun görülmesinin ardından gerileyen doların 3 liranın altına inerek 2,91 seviyelerine kadar çekilmesini de şirketler alım fırsatı olarak değerlendirdi.

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, “FED geçtiğimiz ayki toplantıda özellikle Çin kaynaklı gelişmelere vurgu yaparak faiz artırımına gitmemesi ve geçtiğimiz ABD'den istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesinin ardından zaten sadece TL değil tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir değer kazancı ortaya çıktı. Türk Lirası, bu olumlu havadan biraz gecikmeli de olsa nasibini alıyor.” dedi.

Hem gelen verileri hem de uluslararası piyasalardaki gelişmeleri dikkate alarak FED'in faiz artırımı kararını bu yıl için gerçekleşmeyeceği tahmininde bulunan Macit, “Bir faiz artırımı olsa bile FED'in bundan sonrası için olumlu mesajlar vererek piyasayı teskin edeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla yılın geri kalanında sadece TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kazancı devam edebilir.” dedi.

Macit, konuyla ilgili şunları söyledi: “TL'deki harekette 1 Kasım seçimlerine yönelik piyasanın beklentisi de ön plana çıkacaktır. Seçim sonucu ne olursa olsun piyasa bu sefer bir hükümet kurulacağını satın almaya başlarsa, kurdaki geri çekilme daha aşağı seviyelere doğru devam edebilir.”

Öte yandan dolar/TL'de yaşanan gelişmeleri 175 milyar dolarlık döviz açık pozisyonu nedeniyle yakından takip eden şirketler, kurun 3 liranın altına gerilemesiyle alıma geçti. Business HT'nin bankacılık kaynaklarından aldıkları bilgilere göre Türkiye'de şirketler haftanın ilk iki günü olan pazartesi ve salı günü yaklaşık 1,5 milyar dolar aldı. ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin'in anlattıklarına göre dolar kurunun gerilemesiyle şirket tarafında dolara yönelik talep gözlenmeye başlandı. Son günlerde Türkiye'deki şirketler alım tarafında geçti. Metin, “Fakat bu talep bugün dolar kurunun biraz daha düşeceği beklentisiyle yavaşlayabilir.” yorumunda bulundu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde