Dolar durmuyor, Fitch korkusu kâbus yaşatıyor

Dolar durmuyor, Fitch korkusu kâbus yaşatıyor

ABD’de faizlerin daha kısa sürede artacağına ilişkin işaretlerle geçen ay başlarında tırmanışa geçen dolar 2.29 lira sınırını da aştı.

Dolar durmuyor, Fitch korkusu kâbus yaşatıyor
16px
24px
02.10.2014 08:29
ABONE OLgoogle
ABD’de faizlerin daha kısa sürede artacağına ilişkin işaretlerle geçen ay başlarında tırmanışa geçen dolar 2.29 lira sınırını da aştı. Yarın Türkiye’de piyasaların kapanmasının ardından Fitch’ten gelmesi muhtemel negatif değerlendirme de piyasalara kâbus yaşatıyor.

ABD para birimi dün 2.2916 liraya kadar tırmandı. Böylece, Eylül başında 2.15 liradan işlem gören dolardaki bir aylık artış yüzde 6.6’yı buldu. Almanya imalat sanayi satınalma yönetici endeksi (PMI) verisinin sektörde uzun süredir ilk kez daralmaya işaret etmesi euroyu düşürünce, dolar da parite etkisiyle 31 Ocak’tan beri en yüksek olan 2.29 liranın üzerine çıktı. Dolar daha sonra bir miktar geri çekilerek 2.2860-2.2885 bandında hareket etmeye başladı. Avrupa para birimi euro ise 2.8879 seviyesine kadar yükseldikten sonra 2.8805-2.8845 aralığına geçti. Dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti ise 2.58 seviyesinde oldu.

“Fitch görünümü indirecek”

Goldman Sachs, Türkiye için gözden geçirme raporu açıklayacak Fitch’in görünümün “durağan” olduğu bir ortamda not indirimine gitmesinin muhtemel olmadığını, sadece görünümü “negatif”e indirmekle yetinmesini beklediklerini bildirdi.

Goldman Sachs’ın raporunda, “Türkiye’nin kredi notunun bu aşamada yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmesi muhtemel değil. Bir kredi derecelendirme kuruluşunun ‘durağan’ görünüme sahip bir kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi alışılmadık bir olay olur. Kredi derecelendirme kuruluşunun hükümet tarafından hazırlanacak yeni ekonomik reform programının görmeyi beklediğinin altını çizmesi ve 2015 genel seçimlerine kadar kredi notunu yakın şekilde izlemeyi seçmesi daha olası. Bu nedenle Fitch Ratings’in sadece görünümü ‘negatif’e indirmesini ve kredi notunu değiştirmemesi bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde