Dolar değil Fitch korkusu tatlıya bağlatmış

Dolar değil Fitch korkusu tatlıya bağlatmış

Erdoğan ile Başçı arasındaki zirveden iç ve dış piyasalara “barış” mesajının çıkmasının arkasından FITCH çıktı

Dolar değil Fitch korkusu tatlıya bağlatmış
16px
24px
14.03.2015 09:14
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vatan hainliğiyle suçladığı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yla Ak Saray’da zirve yapıp iç ve dış piyasalara “barış” mesajı vermesinde, Türkiye’nin kredi notunun düşebileceğine ilişkin artan kaygıların etkili olduğu bildirildi.

Ekonomi yönetimine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Erdem Başçı’nın istifa söylentilerine kadar uzanan gerginlik ve Merkez Bankası bağımsızlığının tartışılması, rating şirketlerinin Türkiye’nin kredi notunu düşürme riskini yükseltti. Bunun üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi Fitch’in not açıklayacağı 20 Mart tarihine kadar gerginliğin bitirilmesi ve görünümü düzeltmeye yönelik olumlu mesajların kaçınılmaz olduğunu Ak Saraya iletti.

SERİ TOPLANTILAR VE “TATLI” MESAJ

Olası bir not düşüşü halinde ekonomide ciddi sorunların yaşanacağı, seçim öncesine denk gelen böylesi bir kriz ortamının ise oylarda büyük kayıplara yol açacağı Ak Saray’a iletildi. Kaynakların verdiği bilgilere göre, kritik mesajın ulaşmasının ardından önce, kurmaylarıyla seri toplantılar yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan “Sorunla mücadele ediyoruz,” ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan  “Tatlıya bağladık” mesajları verildi.

TÜRKİYE AYRIŞMASIN

Gelişmekte olan ülkelerin maruz kaldığı ABD kaynaklı genel etkiden Türkiye’nin olumsuz ayrışmasını önleme açısından, bu mesajın kritik önem taşıdığına işaret eden kaynaklar, Fitch Moody’s’in Türkiye ekonomisine ilişkin yapacağı not değerlendirmesine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundular:

“Kredi kuruluşları önümüzdeki hafta ve nisan başında Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyebilecek notları açıklayacaklar. İstifa gerginliğinin yaşandığı, kurumlar arasında tartışmaların arttığı, Merkez Bankası kararlarına müdahale edildiği görüntüsü veren bir ülkenin notunun düşmesi herhalde sürpriz olmazdı. Daha da önemlisi, kavga gürültüye rağmen olumlu notu koruyan rating şirketleri kredibilite kaybına uğrayabilirlerdi. Türkiye için dış finansman ihtiyacına yönelik riskler devam etse de, savaş baltalarının gömülmesiyle en azından buradan gelecek olumsuz etki bertaraf edilmiş oldu.”

SEÇİM ÖNCESİ 3 KRİTİK TARİH

Türkiye, seçim öncesinde 3 ayrı kredi derecelendirme kuruluşunun değerlendirme sınavından geçecek. Türkiye’yi “yatırım yapılabilir ülke” notu ile değerlendiren iki kredi kuruluşundan Fitch 20 Mart, Moody’s de 10 Nisan tarihinde Türkiye’nin kredi notu görünümünü gözden geçirecek. Türkiye için “talep edilmemiş” derecelendirme yapan ve geçen yılın sonunda negatif görünümlü BB+ notunu koruyan Standard & Poor’s’un değerlendirmesi ise 8 Mayıs’ta olacak. Ak Saray ile Merkez Bankası arasında yaşanan faiz tartışmasının Fitch değerlendirmesi öncesi tatlıya bağlanması zamanlama açısından kritik önem taşıyor.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde