Dolar/TL ne kadar oldu? Swap faizinin artışı sonrası dolarda son durum…

Dolar/TL ne kadar oldu? Swap faizinin artışı sonrası dolarda son durum…

TCMB'nin adımları ve swap piyasasında TL likiditesinin kuruması sonucu faizlerde görülen sert yükselişin etkisiyle 5.30'lu seviyelere kadar gerileyen dolar/TL kuru öğleden sonra tekrar yükselişe geçmişti. Dolar TL bu sabah güne 5.40 seviyesinin hemen altında başladı. 

Dolar/TL ne kadar oldu? Swap faizinin artışı sonrası dolarda son durum…
16px
24px
28.03.2019 08:15
ABONE OLgoogle

Yerli yatırımcıların son iki günde 2.5 milyar dolar civarında döviz aldığı tahmin edilirken, analistler genelde swap piyasası üzerinden sağlanan TL ile Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasına giren yabancı yatırımcıların, şu anki TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse senedi ve tahvilleri sattığını ifade ettiler. Dolar/TL saat 07:20 itibari ile güne 5.3945/ 5.3990 seviyesinde işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Londra swap piyasalarında geçen hafta yüzde 24, dün yüzde 330 seviyesinde olan gecelik vadede TL faizi bugün yüzde 1,200’e kadar yükseldi.

TL’nin Cuma günü sert değer kaybetmesinin ardından Türk bankaları Londra’daki swap piyasasına TL vermeyi azalttı. Bunun sonucunda swap piyasasında Cuma’dan bu yana yükselen gecelik faizler yüzde 700’ü aşarak bu piyasadan TL sağlayan yatırımcıların maliyeti artan TL pozisyonlarını kapatmak için TL bulmaya çalışmasına yol açtı. 

İstanbul merkezli stratejist Murat Gülkan, Londra’dan swap ile TL yaratan yatırımcıların spekülasyon amacıyla olduğu gibi TL varlıklarda pozisyon taşımak için de bu işlemleri yaptığını söyleyerek, “Ve bu ikincisi, birincisinden kat be kat fazla. Londra’da Türk bankalarının sağladığı likiditeyi sınırlayarak Türkiye’ye yatırım yapan bu yatırımcıları da cezalandırmış oluyorsunuz. Pahalı ve volatil fonlama büyük ihtimalle Türk varlıklarının fiyatlarına yansıyacaktır. Bono ve hisse piyasasında görülen sert satışlar da büyük ihtimalle bundan kaynaklanıyor” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde