Dolar 3.92 ile 11 ayın zirvesini gördü, altın rekor kırdı

Dolar 3.92 ile 11 ayın zirvesini gördü, altın rekor kırdı

Dolar 3,86 liradan girdiği yeni haftanın ilk gününde 3,92 lira sınırına yükseldi. Bunun yanı sıra altının gram fiyatı ise rekor kırdı.

Dolar 3.92 ile 11 ayın zirvesini gördü, altın rekor kırdı
16px
24px
20.11.2017 11:31
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası, döviz kurlarındaki hızlı tırmanışa karşı uygulamayı kararlaştırdığı "TL uzlaşmalı vadeli döviz" satışlarına başlarken, dolar 3,86 liradan girdiği yeni haftanın ilk gününde 3,92 geçerek 11 ayın zirvesini gördü. Bunun yanı sıra altının gram fiyatı ise rekor kırdı.

Dolar 3.9193 ile 11 ayın zirvesini gördü

Haftaya sakin başlayan dolar fiyatları, yeniden tırmanışa geçti. Dolar kuru en yüksek 3.92 seviyesini görerek Ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Avro kuru ise 4.62 seviyesinin üzerine çıktı. Küresel piyasalar takip ediliyor.

Merkez Bankası'nın, "vadeli döviz satışları" hamlesine karşın dolardaki tırmanış durmuyor. ABD para birimi, 3.92 lirayı görerek, tarihi rekor düzeye yaklaştı. Dolar bu yıl 12 Ocak günü 3.9422 lira ile tarihi rekor düzeye çıkmıştı. Dolardaki hızlı tırmanışa bağlı parite etkisiyle avro da 4.6202 lirayı gördü.

TL'DE RİSK DEVAM EDİYOR

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarındaki ana neden olarak ön plana çıkıyor.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmeler. Zarrab'ın 27 Kasım'da duruşması başlayacak. Piyasalar dava sürecine ilişkin gelişmeleri de yakından izliyor.

MERKEZ BANKASI TL UZLAŞMALI VADELİ FX İHALELERİNE BAŞLIYOR

Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlıyor. Bugün başlayacak ihalelerde vade 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar azami 3 milyar dolar olarak.
TCMB'nin açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve 100 milyon dolar tutarında altı ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

Takvime göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

AVRO'NUN BİR GÖZÜ ALMANYA'DA

Euro/TL geçen hafta euroda küresel değer kazancına paralel 4.61'i aşarak tarihi zirveyi görmüştü. Piyasalarda euro tarafında Almanya'da üç partinin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri de izleniyor. Bu görüşmelerinden sonuç alınamadı ve Hür Demokrat Parti, giderilemeyen görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek koalisyon görüşmelerinden çekildi.

Hür Demokratların görüşmelerden çekilmesi seçimlerden güç kaybederek çıkan Başbakan Angela Merkel'in ya Yeşiller ile azınlık hükümeti kurması ya da Almanya'nın tekrar seçime gitmesi anlamına geliyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil/bono piyasasında ise faizlerde yükselişi eğilimi sürüyor. Buna göre gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.48, gösterge iki yıllık tahvilde ise spot kapanışta ortalama yüzde 13.73 seviyesindeydi.

ALTINDA REKOR

Dolar kurundaki değer kazancına paralel rekorlara devam eden altının gram fiyatı, 162 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Güne düşüşle başlamasına karşın dolar kurunun 3,90 sınırına kadar çıkmasıyla yükselişe geçen ve 162 lira ile rekor seviyeye çıkan gram altın, saat 13.40 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 161,7 lira seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 165 lira, Cumhuriyet altını da 1.081 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı 1.292 dolardan alıcı buluyor

Geçen haftayı 3,8745'ten tamamlayan dolar/TL, bugün 3,90 sınırına kadar çıkmasının ardından şu dakikalarda 3,8970 seviyesinde dengelendi. Uluslararası piyasada bugün sakin bir seyir izleyen altının ons fiyatı ise yüzde 0,17 azalışla 1.292 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, ABD'de vergi reformuna ilişkin belirsizlikler ve Avrupa'da siyasi gelişmelerin küresel piyasalarda risk iştahını azalttığını, buna bağlı olarak doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandığını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde