Dolar 2.5 ayın Avro tarihi zirvesinde

Dolar 2.5 ayın Avro tarihi zirvesinde

ABD, doları; Avrupa, Avro’yu zıplattı. Dolar 3.64 TL’yi, Avro 4.14 TL’yi geçti. ‘En kırılgan para birimi’ olarak gösterilen TL’de bu haftaki kayıp yüzde 3’ü aştı.

Dolar 2.5 ayın Avro tarihi zirvesinde
16px
24px
07.07.2017 05:00
ABONE OLgoogle

ABD ve Avrupa’dan gelen para politikalarının geleceğine yönelik belirsizliği ortaya koyan gelişmeler, gelişmekte olan ülke para birimlerini vurdu. Artan belirsizlikler, en çok yine en kırılgan piyasa olarak değerlendirilen Türkiye’yi etkiledi. Dolar son 2.5 ayın zirvesine çıkarken; Avro, TL karşısında tarihi rekorunu kırdı. ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarındaki görüş farklılıkları küresel belirsizlikleri artırınca, dolar yükselişe geçti.

ABD’deki faiz oranlarına en hassas gelişmekte olan ülke para birimi olan TL son 2.5 ayın en düşük seviyesini gördü. Dolar gün içinde 3.64 TL’yi geçerken, TL yüzde 1’e yakın kayıpla, 24 gelişen ülke parası arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Hafta başından bu yana dolar karşısında yüzde 3’ün üzerinde eriyen TL, yıl başından bu yana pesonun ardından en çok kaybedenler listesinde ikinci sırada. ABD özel sektör istihdam verilerinin beklentilerin altında kaldığının açıklanmasıyla dolar küresel kazanımlarını kısmen geri verdi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni tahvil alımları taahhüdünden vazgeçmeye açık kapı bıraktığını duyurmasının ardından yükselişe geçen Avro, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin kararını açıklamasıyla, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Güne 4.08 TL seviyesinden başlayan Avro, kararın açıklanmasıyla gün içinde 4.14 TL’yi de geçti.

TL’de satış baskısı

Suriye, Kuzey Kore ve Katar belirsizliklerine dikkat çeken uzmanlar, özellikle Türkiye’nin Suriye ve Katar konularını yakından takip etmesi nedeniyle TL’deki satış baskısının arttığına dikkat çekiyor.

KUR TAHMİNLERi HAVADA UÇUŞUYOR

Para piyasalarında bu gelişmeler yaşanırken, analistlerin kur tahminleri ise oldukça karışık. Rabobank Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Piotr Matys, dün paylaştığı piyasa notunda dolar/ TL’nin gelecek aylarda Ocak ayında gördüğü 3.9415’lik seviyeyi ve hatta 4 seviyesini aşarak yeni rekor kırma ihtimali olduğunu söyledi. Renaissance Capital’ın Küresel Başekonomisti Robertson ise “Dolar/TL’de 3.38 seviyelerini görebileceğimizi düşünüyorum. Bu bir haftada da olabilir, 3 ay içerisinde de gerçekleşebilir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde