Doktora da neşter geliyor

Doktora da neşter geliyor

10 milyar lira artan ilaç harcamalarını disipline etmek için eczanelerden sonra doktorlara da kontrol geliyor.

Doktora da neşter geliyor
16px
24px
30.12.2009 08:58
ABONE OLgoogle

7 yılda 10 milyar lira artan ilaç harcamalarını disipline etmek için eczanelerden sonra doktorlara da kontrol geliyor. Anormal reçete yazan çapraz denetimle belirlenecek

Hükümet, sağlıkta “ilaçta israfa son” adı altında yeni bir yönetmelik çalışması başlatıyor. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla, reçete yazan doktorlar kayıt altına alınarak ilaçta yolsuzluk ve israf önlenecek. Hükümetin üzerinde çalışmaya başladığı yeni yönetmelikle ilgili çalışmalar da hızlandı. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla reçete yazan doktorlar kayıt altına alınırken, doktorların yıllık sicil verileri de toplanacak.

ÜNİVERSİTE VE ÖZELLERİ KAPSAYACAK

Bu uygulama, devlet, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan doktorları kapsayacak. Belli aralıklarla yazılan reçeteler karşılaştırılacak. Doktorların bir yıllık sicil kayıtları da reçetelere yazdıkları ilaçlarla belirlenecek. Hükümet, sağlık sistemini yeniden gözden geçiren çalışması çerçevesinde sağlığın her alanında yapılanmaya gidecek Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın bu yöndeki çalışmaları da hız kazandı.

İsrafı önlemek için çalışma başladı

Son yıllarda ilaçta yapılan yolsuzluk Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Çalışma ve Sağlık bakanlıklarının ortak hazırladığı çalışma “ilaçta israfı”  önlemeyi amaçlıyor. Bu çalışmayı yılbaşından sonra hayata geçirmeyi planlayan bakanlık, yapılan çalışmayla şu önlemleri amaçlıyor:

Yapılan çalışma devlet, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorları kapsıyor.

Doktorların yazdığı her reçete numaralandırılarak, hangi doktorun hangi ilacı ne kadar sıklıkla yazdığı  kayıt altına alınacak.

Aynı hastalık için yazılan reçeteler farklı doktorların yazdığı reçetelerle karşılaştırılacak. Bu çerçevede yazılan ilaçların “ticari amaçlı” yapılması da tespit edilecek. 

Türkiye'deki ilaç haritası çıkarılacak; hangi bölgede en fazla hangi ilaçların tüketildiği takip edilecek.

İthal ve yerli ilaçların nitelikleri ve kaliteleri arasındaki farkın ortaya çıkması sağlanacak.

Eşdeğer ilaç karmaşası da ortadan kalkacak.

3 bin market ilaç satmaya hazır

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun başkanı Şeref Songör, 9 bin marketin bu işi kotarabileceğini söyledi. Songör "Dünyada bu uygulanıyor, Türkiye'de de yapılabilir. Marketlerin üçte biri, üst seviyede eczane mantığında reyon bulundurabilecek alt yapıya sahip" dedi. 

İlaca 2009'da 15 milyar gidecek

Yıl SGK toplam  İlaç harcama masrafı

2002 7.6 4.3

2007 20 8.6

2008 25 10.5

2009 27.6 15**

*(Milyar TL)

(**) SGK'nın tahmini harcaması

Eczanelerden SGK'ya sözleşme sinyali

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ilaçların marketlerde satılabileceğine ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelen eczacılar, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında kaldı. Bazı eczacılar, SGK il müdürlüklerine ziyarette bulunarak "Bireysel olarak sözleşme imzalamak istiyoruz. Ancak, Birlik buna izin vermiyor" dedikleri öğrenildi.

SGK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye genelindeki birçok eczacı bireysel olarak sözleşme imzalamak istiyor. SGK yetkilileri "Eczacılar bireysel olarak sözleşme imzalamaya hazır. Ancak, Birliğin tepkisinden korkuyor. Bunun içinde, fesih kararının fiili olarak yürürlüğe gireceği 15 Ocak tarihi bekleniyor.

SÖZLEŞME KÂRI ARTIRACAK

Bu tarihe kadar birçok eczanenin bireysel olarak sözleşme imzalayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü eczanelerin gelirlerinin yüzde 90'ı devlete satılan ilaçlardan oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu. SGK kaynakları, eczanelerin kurumla sözleşme imzaları halinde kârların artacağını, reçetelerini geç teslim etme hakkı elde edeceklerini kaydettiler. SGK yetkilileri, Birliğin sözleşmelerin imzalanmasın ardından eczanelerden 500 lira bedel tahsil ettiğini hatırlatarak, bireysel olarak sözleşme imzalayan eczanelerin bunları ödemeyeceğini belirttiler.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde