Doğuş Oto, uçağa binmiyor, rüşvet vermiyor

Doğuş Oto, uçağa binmiyor, rüşvet vermiyor

Acar 'Artık dünyanın neresinde olursak olalım, etik kurallara bağlı olacağımızı, rüşvet vermeyeceğimizi, çevreyi ve insana en az zarar verecek şekilde işimizi yapayacağımızı ilan ettik' diyor.

Doğuş Oto, uçağa binmiyor, rüşvet vermiyor
16px
24px
16.11.2010 09:45
ABONE OLgoogle

Esin Gedik'in yazısı

Doğuş Otomotiv, tüm faaliyetlerinin insana ve çevreye saygılı olduğunu, etik kurallara uyduğunu bir raporla açıkladı. Şirket, bir yılda su ve enerji tüketimini azalttı, atıkları toplayarak 33 milyon TL tasarruf etti. Toplantıları da video aracılığıyla yapıyor...

OTOMOTİV sektöründe bir ilke imza atarak Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu'nu açıklayan Doğuş Otomotiv, tüm faaliyetlerini çevre, etik, sosyal kurallara göre yürüttüğünü ilan etti.  Raporun sonuçlarını paylaşan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, 'Sosyal sorumluluk ilkelerini yerine getirmek için tüm iş yapış biçimlerini değiştirdiklerini söylüyor. Acar 'Artık dünyanın neresinde olursak olalım, etik kurallara bağlı olacağımızı, rüşvet vermeyeceğimizi, çevreyi ve insana en az zarar verecek şekilde işimizi yapayacağımızı ilan ettik' diyor. İlk bakışta şirketlere ek külfet getiriyor gibi görünse de gelecekte büyük maliyet avantajları sağlayan bu yaklaşım, tüm dünyada giderek yaygınlaşıyor ve uzun vadede hem ticari itibarı artıyor hem de karına yansıyor. 

Doğuş, çalışma ortamını değiştirerek işe başlamış.  Gebze'de yeni yapılan ofiste mesai saatleri çalışanlara sorarak trafik yoğunluğuna göre düzenlenmiş, hiyerarşi ve kıyafet zorunluluğu esnetilmiş. Acar, bu değişikliğin verimliliğe yansıdığını, çalışanların daha mutlu olduğunu söylüyor. 

Bayilerde ve merkezde kullanılan su ve elektrik tüketiminde de ciddi tasarruf sağlamışlar. Suyu arıtarak yeniden kullanıyorlar, elektrik tüketiminde de yüzde 13 tasarruf sağlamışlar. Atık yağ, ambalaj, akü ve diğer atıkların geri dönüşümü sayesinde 33 milyon TL'lik kaynak yaratılmış. Sürdürülebilirlik konusunda çalışma yürüten tüm şirketlerin yaptığı gibi Doğuş da uçak seyahatlerini azaltmanın yollarını arıyor. 3 bin dolarlık bir video konferans sistemi satın aldıklarını söyleyen Acar, 'Örneğin Meiller ile tüm toplantıları bu sistemle yapıyoruz. Diğer ortaklarımız da aynı yöntemi kullanıyoruz, hem zaman ve para tasarrufu ediyoruz hem de karbon izimizi azaltıyoruz' diyor.

Çevreci otomobillere öncelik tanıyor

DOĞUŞ Otomotiv, tüm bu çalışmalarını distribütörlüğünü yaptığı şirketlerle birlikte yürütüyor. Volkswagen, Seat, Audi, Scania-Krone-Meiler, Thermo King, Mieler, Porsche, Bentley, Lamborghini markalarıyla ortaklığı olan Doğuş, çevreci ürünlere önem veriyor. Acar, ortaklarının da daha çevreci ürünler geliştirdiklerini söyleyerek 'Biz de Türkiye'ye daha az enerji tüketen, teknolojik ve güvenli araçları getiriyoruz, tüketicilerimizi bilinçlendiriyoruz' şeklinde konuştu.

Türkiye'de araçların yaşı 15

TÜRKİYE'DE trafiğe kayıtlı 14 milyon aracın bulunduğunu ve yarısının 15 yaşın üzerinde olduğunu bunun da Türkiye açısından dezavantaj yarattığını belirten Acar, '15 yaşındaki bir araç, yeni teknolojiyle üretilenden 15 kat daha fazla yakıt tüketiyor. Hurda araç konusunda bazı adımlar atılıyor olsa da kimsenin aracını zorla alamazsınız, diğer ülkelerin yaptığı gibi teşvik sistemleri getirilmeli. Böylece hem daha az yakıt tüketilir, hem çevresel etkileri azaltılır hem de trafik kazalarındaki ölüm oranları düşer' diyor.

Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde